nieuws

Tenneco analyseert de uitlaatgassen

Werkplaats & Onderhoud

Tenneco analyseert de uitlaatgassen

De meeste autobedrijven beschikken over een viergastester, die is immers nodig voor de APK-keuring. Minder bekend is dat de uitlaatgastester ook een waardevol diagnose-apparaat is. Helaas is het voor veel monteurs lastig om met de meetwaarden van de viergastester een goede analyse te stellen. Tenneco schiet te hulp met een speciaal diagnoseprogramma.

Het initiatief van Tenneco is niet vreemd. Tenneco is fabrikant van de Walker-uitlaatsystemen en katalysatoren en vindt het dus belangrijk dat mankementen aan het uitlaatsysteem en het emissiesysteem tijdig worden vastgesteld.

4G-AGAR-software

De diagnosesoftware draagt de naam ‘4 Gas Advanced Gas Analyzer Reader’, kortweg 4G-AGAR. Het is simpel te installeren op een pc. Na het invoeren van de gemeten viergaswaarden (CO, CO2, HC en O2) en de lambdawaarde stelt de pc een uitgebreide diagnose. Afwijkingen worden direct gesignaleerd, compleet met de mogelijke oorzaak en de oplossing. Voor de klant kan een testrapport worden uitgeprint, met uitleg van het probleem en de noodzakelijke reparatiewerkzaamheden.

Defecte katalysator en lambdasensor

Wat ontdekt de 4G-AGAR-software zoal? Heel veel, zoals storing van de lambdasensor, gesmolten en versleten katalysatoren, verstopte uitlaatdelen of katalysator, ontstekingsproblemen, compressieproblemen, luchtlekkage en een vervuild luchtfilter.

De software bevat ook een complete encyclopedie van uitlaatterminologie en uitleg van de emissiewetgeving. Reuze handig voor de werkplaats dus.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel