artikel

Aircoservice: handmatig of automatisch?

Werkplaats & Onderhoud 1138

Aircoservice, laat je alles aan je aircoserviceapparaat over of bedien je het handmatig? De trainers van Innovam en Tech360 en een reeks aircospecialisten geven hun visie op de mogelijkheden.

Aircoservice: handmatig of automatisch?
Kun je alles aan de automatische stand van je aircoapparaat overlaten of moet je zelf de vinger aan de pols houden? (Foto: Dometic)

Voor René van Arkel van Explora een makkelijke vraag: “Automatisch, hierdoor kan je met andere werkzaamheden doorgaan, terwijl de machine alles verder regelt, tijd is geld toch?”

airco-SUN-handmatig-of-automatisch-aircoservice

Handmatig werken? “Bij SUN equipment niet van toepassing. De apparatuur voert de werkzaamheden volledig automatisch uit”, zegt Arnold Vennink. (Foto: Snap-on)

Zo denkt Arnold Vennink van Snap-on er ook over: “Onze SUN equipment heeft een duidelijke en eenvoudige menustructuur op een groot en helder kleurentouchscreen. Een volledig geautomatiseerd systeem en een database van de meest voorkomende voertuigen inclusief een automatische lekdetectie met stikstof doen de rest. Met onze apparatuur maakt het autobedrijf meer winst.”

Stokvis maakt het nog makkelijker: “De nieuwste generatie Robinair machines informeert de bediener over de status van de servicebeurt via de App.”

“Bij normaal onderhoud is dat snel en efficiënt”, vindt ook Tech360-trainer Lesley Kraak. “Maar wil je het airco-apparaat gebruiken voor aircodiagnose of spoelen, dan is de handmatige stand mogelijk nodig.”

Handmatig én automatisch

Dat is ook de lijn van Rocartech en Dometic: “Voor een service kun je perfect en snel met de automaatfunctie werken. Moet je iets vervangen door een schade, dan zet je ‘m op handmatig. Dan kun je alleen leeghalen, en daarna de reparatie doen.”

Voertuigselectie handmatig, daarna automatisch.

Maurits Golüke van CBX adviseert om de voertuigselectie handmatig te doen: “Anders kan dat weleens fout gaan bij modeljaarwijzigingen.” Hij noemt het voorbeeld van de Ford Focus die in 2008 van 450 gram naar 600 ging. Let je daar niet op, dan ga je in de fout, met mogelijk hoge herstelkosten.”

Dus: “Voertuigselectie handmatig, daarna automatisch. Dan wordt er zeker geen stap in het proces overgeslagen en doe je ondertussen andere werkzaamheden. Heel efficiënt.”

 

 

Reageer op dit artikel