artikel

Stap voor stap: truck uitlijnen

Werkplaats & Onderhoud 1174

AMT 12 staat in het teken van trucktechniek. Van technische ontwikkelingen tot diagnoseapparatuur, je kunt je trucktechniek ei kwijt in de komende AMT. Voor we de December editie induiken, gaan we eerst naar de werkplaats om te kijken naar het uitlijnen van een truck. Waar begin je en waar moet je rekening mee houden? Met het Hunter WinAlign HD Aligment System is het een fluitje van een cent. Hoe het werkt, zien we bij Bandenspecialist Kicken in Sittard.

Stap voor stap: truck uitlijnen

Een goed uitgelijnde truck verbruikt gemiddeld 3 procent minder brandstof dan wanneer de wielstanden niet correct zijn. In de transportbranche kan een goede uitlijning serieus geld besparen, niet alleen door een lager verbruik, maar ook door minder bandenslijtage. En voor de chauffeur is een goede uitlijning ook prettig. Moet die continu bijsturen omdat de truck naar een kant trekt, levert dat op termijn problemen op. Uit onderzoek van TNO blijkt dat het tweejaarlijks controleren van de uitlijning aan te raden is.

Stap 1: de ideale waarden

De database beschikt over uitlijngegevens van alle truckfabrikanten. Nadat je het merk en type geselecteerd hebt, kies je de asconfiguratie. De software ondersteunt meer dan zestig verschillende asconfiguraties. De computer geeft de ideale waarden en toleranties weer.

Stap 2: plaats de sensoren

Plaats de zes sensoren op de wielen. Heeft het voertuig vier of meer assen? Volg de aanwijzingen van de uitlijncomputer. Die geeft weer op welke assen je de sensoren moet plaatsen.

Stap 3: push it!

Gebruik de elektrische ‘pusher’ om de truck minimaal 55 cm naar voren te rollen. Uitslingeren is daardoor niet nodig.

Stap 4: op de glijplaat

Zet de voorwielen op de glijplaten. Hunter levert optioneel glijplaten die automatisch ont- en vergrendelen waardoor je nog sneller kunt werken. Ook hoef je de as dan niet meer op te krikken.

Stap 5: waterpas

Hangen de meetsensoren waterpas? Zet ze dan vast en draai het stuur naar links en naar rechts zoals de computer weergeeft.

Tip: Staat het stuur recht? Kijk of de markeringen op de stuurpomp in het midden staan. Soms is de pomp makkelijk toegankelijk door een paneel te verwijderen. In andere gevallen, zoals bij deze Actros, kun je voelen of de markeringen recht boven elkaar staan.

Stap 6: afstellen deel 1

Stel de achterassen af. Het display geeft de waarden live weer. “Je kunt er een iPad aan koppelen zodat je de waarden vanuit de put kunt aflezen”, zegt Bas Suurenbroek van Fuchs WSE die de uitlijnapparatuur leverde.

Stap 7: afstellen deel 2

Stel de vooras af.

Stap 8: Rijden maar!

Is het voertuig uitgelijnd? Sla de gegevens op en overhandig een kopie van de gegevens aan de klant. Maak eventueel een proefrit en ervaar of mogelijke problemen opgelost zijn.

Reageer op dit artikel