artikel

Starten met startkabels (1997-03)

Werkplaats & Onderhoud

In een voorgaande vraag (startkabels aansluiten en losmaken) beschreef u in welke volgorde startkabels aangesloten en losgenomen moeten worden. De door u aanbevolen methode is inderdaad de juiste, maar ik wil er nog iets aan toevoegen.

Het is verstandig de auto met de volle accu enige minuten met draaiende motor aan de lege accu te koppelen, alvorens een startpoging te ondernemen met de auto met lege accu. De lege accu wordt zodoende reeds iets geladen. Veel accu’s hebben namelijk niet voldoende capaciteit om een andere lege accu op te laden, de startmotor van stroom te voorzien en eventueel een diesel voor te gloeien.

Bij het losnemen van de startkabels is het verstandig om bij de auto met lege accu eerst enige verbruikers in te schakelen, zoals de achterruitverwarming. Onderhoudsarme accu’s in het bijzonder hebben namelijk het euvel slecht stroom op te nemen als deze ver ontladen zijn. Is een accu defect dan neemt deze ook weinig stroom op met als gevolg het ontstaan van een piekspanning in de dynamo van de auto met lege accu. Hierdoor kunnen dynamodioden defect raken en kan elektronica schade oplopen.

Reageer op dit artikel