nieuws

Volvo Trucks verbreekt twee snelheidsrecords

Techniek 1513

Volvo Trucks verbreekt twee snelheidsrecords

The Iron Knight van Volvo Trucks is de snelste truck ter wereld. De truck heeft het snelheidsrecord verbroken in de categorieën 500 en 1.000 meter met staande start. The Iron Knigt is een speciaal gebouwde truck. Alleen de sterk aangepaste motor en de in serie geproduceerde I-Shift Dual Clutch automatisch schakelende versnellingsbak zijn dezelfde als de in serie gebouwde FH-trucks.

The Iron Knight van Volvo Trucks met Boije Ovebrink achter het stuur, is nu houder van de officiële snelheidsrecords op de 500 en 1.000 meter. Tijdens het werken aan de truck ontdekte een team van deskundigen van Volvo Trucks innovatieve manieren om technologie te combineren met ontwerp.

“Dit laat het enorme potentieel zien van onze I-Shift Dual Clutch versnellingsbak die ook onder extreme omstandigheden uitstekend presteert. We zijn er erg trots op dat de wereldrecordhouder dezelfde versnellingsbak gebruikt als onze in serie geproduceerde FH-trucks”, zegt Claes Nilsson, President en CEO Volvo Trucks.

Gemiddelde snelheid van 169 km/u Volvo Trucks

Met een gemiddelde snelheid van 169 km/u en een tijd van 21,29 seconde verbeterde The Iron Knight het internationale snelheidsrecord voor 1.000 meter met staande start. Ook het overeenkomstige record voor de afstand van 500 meter werd verbroken met 131,29 km/u en 13,71 seconde. De recordpoging vond plaats op een afgesloten testterrein in Noord-Zweden. Momenteel worden de resultaten gecheckt door de  FIA, de internationale motorsportassociatie.

“Specialisten van verschillende afdelingen van Volvo Trucks hebben nauw samengewerkt om een truck te ontwikkelen met ongeëvenaarde prestaties. Met uitzondering van de aandrijflijn van Volvo Trucks, die het hart en de ziel van The Iron Knight vormt, hebben we de truck met de hand van de grond af opgebouwd. Het feit dat we erin zijn geslaagd om niet slechts één maar twee records te behalen, is absoluut een verrassing”, zegt Olof Johansson, monteur bij Volvo Trucks.

Achter het stuur van The Iron Knight zat Boije Ovebrink, die meer dan 30 jaar ervaring heeft als autocoureur en truckchauffeur. Hij heeft in het verleden al vijf snelheidsrecords gevestigd en was in 1994 Europees Truck Racing Champion.

“The Iron Knight van Volvo Trucks kan in één woord worden samengevat: perfectie. De truck is een lust voor het oog en een ongeëvenaarde krachtpatser wanneer het gaspedaal wordt ingedrukt. Dit is de derde recordpoging die ik doe met een truck, maar ik kan me geen betere opvolger voor Wild Viking en Mean Green indenken”, zegt Boije Ovebrink.

Bekijk hier de recordpoging:

 

Reageer op dit artikel