nieuws

Tesla Model S rijdt 681 km elektrisch

Techniek

Tesla Model S rijdt 681 km elektrisch

Een van de nadelen van elektrische auto’s op dit moment is de beperkte actieradius. Tesla geeft een actieradius van 500 km op voor de Model S. Een onhaalbare fabrieksopgave? Nee, zeker niet. Dat bewees een Tesla-eigenaar, die maar liefst 681 km reed met een volle acculading. Hoe deed hij dat?

Uit een onderzoek van AutoScout24 blijkt dat 33,6% van de consumenten 500 km een acceptabele actieradius vindt. De Tesla Model S met een batterij van 85 kWh voldoet daar aan en gaat vanaf maart in productie voor de Europese markt. Als de subsidieregelingen voor ZZP-ers waarmaken wat ze beloven (zie de laatste alinea van dit artikel en dit artikel) en de Tesla S doet dat ook, dan gaan we er binnenkort dus duizenden van op onze wegen zien.

Uitdaging van Tesla
In Amerika is de Model S al beschikbaar en kondigde Tesla aan dat het “misschien wel mogelijk is” om meer dan 400 mijl (644 km) te rijden. Degene die dat als eerste zou halen, wint een prijs. De Amerikaan David Metcalf ging samen met zijn zoon de uitdaging aan en reed 423,5 mijl (681 km) op één acculading.

1 op 71,3
De verbrandingswaarde van benzine is 8,9 kWh per liter. Dus om 85 kWh aan energie op te wekken, is 9,55 liter benzine nodig. Omgerekend naar benzine verbruikte de Tesla S van David Metcalf 1 op 71,3. Niet slecht voor een auto van 2100 kg.

Gemiddeld 40 km/u
Om zo zuinig te kunnen rijden nam Metcalf een aantal maatregelen. De gemiddelde snelheid van de zeventien uur durende reis was ongeveer 40 km/u. De topsnelheid van de auto is 200 km/u, maar tijdens de reis zijn vader en zoon niet boven de 60 km/u uitgekomen. Het tweetal vertrok zaterdagnacht, om zoveel mogelijk verkeer te vermijden. Daarbij reden ze voornamelijk over landelijke wegen. Verder had Metcalf de bandenspanning verhoogd en bleef de climate control uitgeschakeld.

Op naar de 450 mijl
Als de Amerikaan zijn zoon thuis had gelaten, was de actieradius nog iets groter geweest. Ook een 4,5 uur durende regenbui en wegwerkzaamheden zorgden voor een hoger verbruik. Metcalf heeft al een nieuw doel, namelijk 450 mijl (724 km). Hij wil daarvoor wel de 21” wielen vervangen door lichtere 19” exemplaren. Volgens hem is 500 mijl (804 km) ook nog te realiseren, door vlak achter een ander voertuig te gaan rijden. Maar of al die ZZP-ers dat ook gaan doen…

Reageer op dit artikel