nieuws

Azië voorziet forse groei elektrische auto’s

Techniek

Azië voorziet forse groei elektrische auto’s

Autofabrikanten in Azië verwachten de komende 15 jaar een forse groei van het aandeel van de elektrische auto in de totale autoverkopen. In tegenstelling tot producenten in andere delen van de wereld zijn fabrikanten in China en Japan zeer optimistisch over de verkoop van elektrische auto’s. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde internationaal onderzoek dat adviesbureau KPMG jaarlijks verricht onder 200 topmensen in de mondiale auto-industrie.

De helft van de Chinese fabrikanten verwacht dat de verkoop van elektrische auto’s de komende 15 jaar met 11 tot 25 procent zal toenemen. Dat zijn ongeveer 4 tot 9 miljoen voertuigen. Van de Japanse fabrikanten voorziet bijna de helft een groei van meer dan 25 procent in de verkoop van elektrische voertuigen.

Deze verwachtingen staan in schril contrast met die van Amerikaanse producenten. Van hen denkt bijna de helft dat de verkoop van elektrische auto’s in het jaar 2025 niet meer dan 6 tot 10 procent van de totale verkoop zal uitmaken. Ook wereldwijd zijn producenten minder positief over de vraag naar elektrische auto’s. Twee van de drie onderzochte fabrikanten zeggen dat dat over 15 jaar niet meer dan 15 procent zal zijn.

“Hoewel een meerderheid van de bestuurders zich nog steeds zorgen maakt over de hoge kosten van de batterijen en de relatief korte afstanden waarmee met een elektrische auto gereden kan worden, lijken deze zorgen duidelijk minder te worden”, zegt Haijo Kampinga van KPMG. “Vergeleken met vorig jaar is de technologie duidelijk verbeterd.”

Toch verwacht ruim de helft van de bestuurders vooral te zullen investeren in een verdere ontwikkeling van hybride voertuigen. De vraag naar dit soort auto’s zal volgens hen de komende jaren de markt domineren.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel