nieuws

NGK presenteert nieuwe bougiestekkers op IAA

Techniek

NGK presenteert nieuwe bougiestekkers op IAA

NGK Spark Plug Europe presenteert op de IAA 2011 een nieuw type bougie. Daarbij wordt in plaats van de gebruikelijke SAE-aansluiting een nieuw cupontwerp toegepast. Volgens NGK worden nog voor het eind van dit jaar de eerste bougies met het nieuwe aansluitingsontwerp toegepast in verschillende autotypen van een aantal grote Europese autofabrikanten. Wat zijn de voordelen van dit ontwerp?

Bij het nieuwe cupontwerp van NGK maakt de bobine of de bougiekabel contact door middel van een veer die in de cup zit. Daardoor ontstaat een betrouwbare hoogspanningsverbinding. Dit ontwerp is daarom vooral geschikt voor gebruik in gedownsizede motoren, waar wordt gewerkt met hogere vuldrukwaarden en ontstekingsdrukken en waarvoor hogere ontstekingsspanningen nodig zijn.

Grote doorslagvastheid

Om een hoogspanningsoverdracht zonder verliezen naar de elektrodes van de bougies te garanderen worden hoge eisen gesteld aan de doorslagvastheid van de bougie. De nieuwe aansluiting is speciaal daarop ontworpen.

Minder ruimte

Een kenmerk van het nieuwe cupontwerp is eveneens dat de hoogte slechts een derde bedraagt van die van een SAE-aansluiting. De bespaarde ruimte is gebruikt om de keramische isolator enkele millimeters langer te maken, en ook dat verbetert de doorslagvastheid van de bougie. Een ander voordeel is dat het contact in de cup tot stand is gebracht, waarbij de veer wordt afgeschermd. Dit helpt het doorslaan over de isolator of de bobinekap voorkomen.

Meer NGK-nieuws op de IAA

Daarnaast zal NGK op de IAA 2011 een aantal noviteiten tonen op het gebied van gloeibougies. Zoals de New Ceramic High Temperature gloeibougie (NHTC) die wordt geleverd aan Mercedes-Benz en Mitsubishi, en de Advanced Quick Glow System gloeibougie (AQGS) die door Fiat en door de Volkswagen Group wordt toegepast.

NGK is op de IAA te vinden in hal 08, stand F16.

Jan Oonk (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel