nieuws

Vuile vrachtwagens niet meer welkom in Amsterdam

Techniek

Vuile vrachtwagens niet meer welkom in Amsterdam

Vervuilende vrachtwagens zijn vanaf vrijdag niet meer welkom in Amsterdam. De gemeente handhaaft nu in de milieuzone. Chauffeurs van vuile vrachtauto’s zonder ontheffing kunnen rekenen op een boete van 150 euro als zij zich in het gebied begeven.

Minister Jacqueline Cramer (VROM) en de Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos openden de milieuzone voor vrachtwagens al op 9 oktober. De zone beslaat het hele gebied binnen de A10, behalve het stadsdeel Noord en enkele bedrijventerreinen.

Vrachtauto’s die onder de Europese uitlaatgasnorm euro 0 of euro 1 vallen, mogen daar niet meer komen. Voertuigen met euro 2 of euro 3 moeten een roetfilter hebben. Het ministerie van VROM stelde overigens begin deze week opnieuw 61 miljoen beschikbaar voor de aanschaf van roetfilters en schone motoren in dieselvoertuigen.

Chauffeurs die de afgelopen maanden in overtreding waren, kregen een waarschuwing. De controle vindt onder meer plaats door inzet van buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente. Naar verwachting in september komen zeventig vaste kentekenscanners bij alle afritten en onderdoorgangen van de A10 te staan. Zij vormen een sluitend cordon.

Amsterdam is niet de eerste stad in Nederland die een milieuzone invoert. De hoofdstad heeft echter wel de grootste van het land. Amsterdam wil in de toekomst ook de meest vervuilende personenauto’s uit de stad weren.

Bron: ANP

AMT Linktip

Op de site www.milieuzones.nl is de stand van zaken rond milieuzones te volgen, plus alle eisen, uitzonderingen, en subsidies om voertuigen schoner te maken. Ook veel informatie rond roetfilters, zoals beschikbaarheid, geeft deze site. Links naar buitenlandse sites over milieuzones ontbreken evenmin.

Reageer op dit artikel