nieuws

Remvloeistof voor ESP-auto’s

Techniek

Bijna 30% van de nieuwe auto’s beschikt al over een ESP-stabiliteitssysteem, dat de auto veilig op koers houdt wanneer deze dreigt uit te breken. Voor een goede ESP-werking is het van belang dat de remmen bliksemsnel ingrijpen. Aangezien personenauto’s een hydraulisch remsysteem hebben, is de remvloeistof mede bepalend voor die actiesnelheid. Dus geen lucht, een hoog kookpunt en niet te dik. Comma introduceert een nieuwe remvloeistof, die speciaal ontwikkeld werd voor auto’s met ESP.

Een belangrijke eigenschap van deze Comma DOT 4 ESP is de zeer lage viscositeit bij lage temperaturen. Ook bij extreme koude is een goede ESP werking daarmee gegarandeerd. Comma wijst er terecht op, dat bij auto’s met ABS en ESP een regelmatige verversing van de remvloeistof van belang is. In de praktijk gebeurt dat nog veel te weinig, en dat is slecht voor de verkeersveiligheid en jammer voor de werkplaatsomzet. De nieuwe Comma remvloeistof is overigens mengbaar met ‘gewone’ DOT 3 en 4 vloeistoffen.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel