nieuws

Elektrische vuilniswagen maakt Rotterdam schoon

Techniek

Elektrische vuilniswagen maakt Rotterdam schoon

Met ingang van woensdag beschikt Rotterdam over een elektrische vuilniswagen. De elektrotruck wordt door afvaldienstverlener Van Gansewinkel bij wijze van proef ingezet om bedrijfsafval te verzamelen in de binnenstad van Rotterdam.

De elektrotruck vervoert het afval naar de AVR in Rotterdam-Zuid. Daar wordt het afval verbrand en omgezet in elektriciteit, die de vuilniswagen weer gaat aandrijven. Iets soortgelijks signaleerde AMT onlangs in het Britse Huddersfield.

“Op deze manier bestaat afval eigenlijk niet meer”, stelt Egbert Vennik, regiodirecteur bij Van Gansewinkel in Zuid-Holland vast. De proef duurt een half jaar. Als die slaagt, zal de wagen ook in een aantal andere grote steden zijn werk gaan doen.

De innovatieve elektrische vrachtwagen is samen ontwikkeld met Spijkstaal uit Spijkenisse. Het voertuig is gemaakt van volledig recyclebaar staal. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van plantaardige hydrauliekolie. Het voertuig heeft een maximumsnelheid van 32 km/u en een actieradius van ongeveer 60 kilometer. Verder heeft de wagen een lage, arbotechnisch zeer verantwoorde instaphoogte. Door de beperkte maximum snelheid hebben bestuurders van het voertuig geen vrachtwagenrijbewijs nodig. ‘Binkie’, zoals de wagen wordt genoemd, is niet duurder dan een orthodoxe vuilniswagen en kost 180.000 euro. Wel kan er in de moderne wagen minder afval en bedraagt de oplaadtijd ruim vijf uur.

Door de inzet van de vuilniswagen probeert Van Gansewinkel de uitstoot van CO2 van de voertuigen tot nul terug te brengen. Het project is opgezet in samenwerking met Rotterdam Climate Initiative (RCI), dat op termijn een halvering van de uitstoot aan CO2 beoogt.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel