nieuws

Belgen willen terreinwagens verbieden

Techniek

Belgen willen terreinwagens verbieden

In België gaan stemmen op om pick-ups en zware terreinwagens (SUV’s) te verbieden na een dodelijk ongeval waarbij een bestuurder van een dergelijk voertuig een kleuter aanreed.

Deze “monsters op vier wielen” creëren een vals gevoel van veiligheid, aldus socialistische parlementariërs in Vlaamse media. Ook zouden de voertuigen voetgangers en fietsers geen schijn van kans bieden bij een aanrijding. Volgens verzekeringsmaatschappijen zijn ze ook vaker betrokken bij ongevallen dan gewone personenauto’s.

De Belgische automobilistenvereniging Touring vindt het pleidooi voor een verbod een aanval op de vrijheid van het individu. De club wijst ook op het nut van de auto’s gezien de slechte toestand van veel Belgische wegen.

UPDATE:

Volgens de Belgische staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe, is een verbod op pick-ups en zware terreinwagens niet haalbaar. Zo’n verbod zou volgens hem ingaan tegen de geest van de Europese regels. Dat heeft de Belgische krant De Morgen donderdag gemeld.

Volgens een woordvoerder van Schouppe zou een Belgisch verbod op deze autotypes “bizar zijn, omdat de goedkeuringen Europees geregeld worden”.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel