artikel

Uitlijnen van toen naar nu

Techniek

Uitlijnen van toen naar nu
FMC mechanical uitlijner

Hoe ging het er toen aan toe in de werkplaats en hoe werkt de autotechnicus nu met de apparatuur van vandaag? Met dank aan Stokvis tonen we de historie van het uitlijnen vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw tot vandaag. Er is veel veranderd…

John Bean vond aan het einde van de 19e eeuw een sproeipomp uit om ziektes te bestrijden in boomgaarden. Dat leidt tot een bedrijf met de naam FMC dat zich specialiseert in pompen. Zo worden de FMC-pompen op brandweerauto’s geïnstalleerd. Het gewicht van die pompen heeft echter effect op de wielstanden van die trucks, en daarmee op de bandenslijtage. Om dat probleem op te lossen ontwikkelt FMC in de jaren ‘20 van de vorige eeuw een mechanische wieluitlijner. Die werkte met waterpas en meetlinten. Werd de machine in het begin alleen voor brandweerauto’s gebruikt, in de jaren ‘30 kwam de uitlijner breder beschikbaar onder de merknaam John Bean.

Optisch meten

The first VisualinerUitlijnen met de mechanische wieluitlijner was nogal arbeidsintensief en de nauwkeurigheid van de metingen was beperkt. Om die reden kwam FMC in de 1947 met de eerste Visuliner. Die werkte met een lichtstraal die geprojecteerd werd op een gekalibreerde kaart. Dat werd de standaard meetmethode voor de opvolgende kwart eeuw. Toch liet ook bij die meetmethode de nauwkeurigheid te wensen over en bovendien hadden deze uitlijners veel onderhoud nodig.

 

FMC 3Vierwieluitlijning

In de jaren ‘70 doet de elektronische hoekmeter zijn intrede, Daarmee is vierwieluitlijning en digitale aflezing mogelijk. De machine is veel accurater, maar het gebruik blijft omslachtig en ook de betrouwbaarheid kan beter.

 

 

 

 

Elektronische meetkoppen FMC 4

Vanaf de jaren ‘80 worden uitlijnmachines uitgerust met elektroniche meetkoppen en een computer met beeldscherm. Vier meetkoppen zijn standaard en on-screen instructies zijn nu mogelijk, evenals het uitprinten van een rapport. Deze machines zijn simpeler in gebruik en sneller.

 

 

 

John Bean afb. 1Computertechniek

In de jaren ‘90 blijft de meettechniek gelijk aan die in het decenium ervoor. Maar de ontwikkeling van de pc maakt het mogelijk om uitgebreidere software te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van instructiefilmpjes.

3D-uitlijnen

Vandaag zien we naast de CCD-uitlijners dat nu vooral de 3D-meettechnologie de dienst uitmaakt in Uitlijnland. Voordelen van die techniek: veel minder tijdrovend is en super nauwkeurig. Ook veel on board systemen kunnen met deze uitlijners afgesteld worden. Denk aan het afstellen van ACC, ADR, stuurhoeksensor en camera’s of sensoren die wegbelijning volgen en nachtzicht regelen.

AMT 75 jaar

Het jubileumnummer van AMT 75 jaar is de maarteditie en verscheen vrijdag 25 maart. Nog geen abonnee? Bekijk dan onze aanbiedingen. Je ontvangt dan vanzelfsprekend nog het jubileumnummer en de instructies om mee te dingen naar de te winnen prijzen.

Reageer op dit artikel