artikel

Verstopt roetfilter (2008-11)

Techniek

Verstopt roetfilter (2008-11)

Een nog jonge Ford S-Max diesel, met weinig kilometers op de klok, presteerde plotseling slecht. Hij was niet meer op snelheid te krijgen. De problemen bleken uiteindelijk veroorzaakt door een dicht roetfilter. Dit is gedemonteerd en schoongebrand, waarna de problemen over waren. De eigenaar van deze auto rijdt volgens de methode van ‘Het Nieuwe Rijden’. Kan dit de oorzaak zijn? Volgens de dealer is het roetfilter dicht gaan zitten omdat de motor te weinig toeren maakt. Door regelmatig meer toeren te maken brandt het roetfilter schoon en zal het probleem zich niet meer voordoen. Daar gaan we dus met ‘Het Nieuwe Rijden’, een leuk idee maar helaas kan de techniek het kennelijk niet aan. Wat denkt AMT hiervan?

We gaan kennelijk weer terug naar het tijdperk van tientallen jaren geleden. Toen was het de gewoonste zaak van de wereld om tweetaktmotoren te ‘ontkolen’. Daarbij kreeg ook de uitlaat een volledige beurt, waarbij soms de lasbrander nodig was om het kool zo heet te krijgen dat het vanzelf schoon brandde.

In AMT-9 gingen we al in op de regeneratieproblematiek van roetfilters. We schreven toen: ‘onderbroken en onvolledige regeneraties doen het roetfilter geen goed. Ze doen de tegendruk onnodig hoog oplopen omdat er onverbrand roet achterblijft’.

Of deze situatie zich vaker voordoet tijdens ‘Het Nieuwe Rijden’ is niet waarschijnlijk omdat het zich ook voordoet bij auto’s met automaat en auto’s die ‘gewoon’ rustig worden bereden. Het gaat er om of de juiste uitlaatgastemperatuur wordt bereikt en of deze temperatuur lang genoeg wordt vastgehouden.

Het eerste lukt vaak wel, maar de tweede conditie is het probleem, zeker bij auto’s die te veel korte ritten maken. De uitlaatgastemperatuur wordt voornamelijk bepaald door het vermogen dat de motor ontwikkelt. Of dat nu ontstaat door een lage belasting bij een hoog toerental of door een hoge belasting bij een laag toerental zoals bij ‘Het Nieuwe Rijden’ doet weinig ter zake. Regelmatig een lange rit rijden doet wél wonderen.

Reageer op dit artikel