artikel

Gasbeweging in de cilinder (2001-06)

Techniek

In AMT staan regelmatig mooie schetsen van hetgeen zich in het binnenste van de cilinder afspeelt. Hoe kan men eigenlijk zien wat er in de verbrandingsruimte precies gebeurt. Is dit een gok met een natte vinger of gebruikt men bijvoorbeeld een cilinder van zwaar glas?

Er zijn tal van methoden ontwikkeld om er achter te komen wat er zich in de verbrandingskamer afspeelt. Bij lage temperaturen en drukken kan een kwarts cilinder worden gebruikt om met behulp van een snelle camera te filmen. Dat lukt aardig met de verbranding, het waarnemen van de luchtbeweging is heel moeilijk. Soms wordt er rook gebruikt, maar al na korte tijd is er niet veel meer te zien. Er worden ook meters (anemometers) gebruikt om op zoveel mogelijk plaatsen in de cilinder de luchtsnelheid en de luchtrichting te bepalen. Dit lukt echter maar in een bepaalde mate.

Ingewikkelde berekeningsmethoden leveren tegenwoordig fraaie beelden op, maar of die helemaal overeenkomen met de werkelijkheid blijft een vraag. Het motorenvak is ook nog een ervaringswetenschap met artistieke trekken. Veel van de motorenconstructeurs zijn bijvoorbeeld ook kunstenaars (geweest).

Reageer op dit artikel