artikel

Aantal permanente stroomverbruikers neemt toe, lekstroom en kortsluiting (2000-02)

Techniek

Graag stel ik drie vragen, die alle direct of indirect betrekking hebben op de accu.
1. Wat is de maximaal toelaatbare lekstroom, of wat is het maximale verbruik van de diverse stroomverbruikers (geheugen van de radio, klokje, alarm enz.) die altijd aan blijven staan, bij bijvoorbeeld een accu van 45 Ah?
2. Hoe controleer je of een accu inwendig kortsluiting heeft?
3. Wat moet er losgekoppeld worden bij laswerkzaamheden aan motorvoertuigen? Is alleen de computer voldoende of ook massaklem accu, of is beide aan te raden?

1. In een geparkeerde auto is een aantal elektronische stroomverbruikers aan te wijzen. De ruststromen van deze apparaten kunnen er (bij elkaar opgeteld) voor zorgen dat de auto ‘plat’ staat na enkele weken. Een moderne auto kan bijvoorbeeld zes computers aan boord hebben (ieder 4 mA, dus totaal 24 mA). Verder zijn er dan nog de audio-installatie, de telefoon, en het navigatiesysteem die samen goed zijn voor 16 mA. Een alarminstallatie klasse 3 neemt ook nog eens 40 mA af. De totale ruststroom bedraagt dus 80 mA. Door deze stroom wordt een accu van 45 Ah binnen een maand geheel ontladen. 45 Ah/0,08 A = 563 uur, wat overeenkomt met 23 dagen. De maximaal toelaatbare ruststroom is normaal niet groter dan 100 mA. Boven die waarde wordt het interessant om de boosdoener op te sporen.

2. In een kortgesloten cel is het loodoxide uit een van de platen gevallen. Dit maakt onderin de bak een verbinding tussen de positieve en negatieve plaat. Hierdoor is de cel volledig ontladen en is het soortelijk gewicht van het zuur in de cel 1,0 geworden. Anderzijds verraadt de kortgesloten cel zich door een hoge inwendige weerstand van de accu. Dit kan worden gemeten met een moderne elektronische accutester.

3. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om een algemene regel te geven over het loskoppelen van computer of accu. Iedere fabrikant heeft daar eigen voorschriften voor die zelfs per model kunnen verschillen. Zomaar een computer of accu loskoppelen is dan ook sterk af te raden. Een klokje is wel weer op tijd te zetten, maar computers kunnen delen van hun (tijdelijke) geheugen kwijtraken. In sommige gevallen kan er via de sigarettenaansteker een noodvoeding aangesloten worden waarna de accu alsnog losgenomen kan worden, maar dit werkt niet altijd. Verder wordt er door de Focwa en Bovag gekeken naar overspanningsbeveiligingen. Deze moeten over de accu aangesloten worden en beschermen de accu tegen eventuele piekspanningen ten gevolge van de laswerkzaamheden. Maar tot op heden is het raadzaam om eerst de fabrieksdocumentatie te raadplegen en op te volgen. Dit is de beste manier om risico’s te voorkomen, zeker met betrekking tot het verhalen van eventuele gevolgschades.

Reageer op dit artikel