artikel

Vervanging zij-airbags (1998-06)

Techniek

Een moderne auto zit vol met veiligheidsvoorzieningen, die bij een forse aanrijding tot hoge reparatiekosten leiden. Een voorbeeld is de zij-airbag. Wat moet er precies worden vervangen wanneer zo’n zij-airbag in actie is gekomen ? Gaat het dan om een totale stoel, of is de zij-airbag los te vernieuwen?

We kunnen er rustig van uit gaan dat als de zij-airbag in actie is gekomen de auto na afloop van de botsing total loss is. De vragen zijn dan ook van academische aard. Zij-airbags zitten aan het dak of aan de stoel, er zijn verschillende constructies.

Voor het zeldzame geval dat de auto toch nog te repareren is, dienen alle onderdelen door volledig nieuwe te worden vervangen. Dat geldt ook voor gordels, gordelspanners en andere veiligheidsvoorzieningen. Het zal duidelijk zijn dat de reparatiekosten in hoog tempo oplopen, vandaar dat een auto met veel veiligheidsvoorzieningen al snel total-loss wordt verklaard.

Reageer op dit artikel