Foto's: Maserati

Oog voor techniek: Folgore is helemaal elektrisch en helemaal Maserati

In deze Oog voor techniek belichten we de Maserati Folgore, de volledig elektrische lijn van Maserati. Spannend?

Sportiviteit? Comfort? Hoe lees je een band?

Vredestein Ultrac Pro: niet meer kiezen tussen grip of comfort (met video)

"Met de Ultrac Pro hoef je niet meer te kiezen tussen performance en comfort", zegt Vredestein. "Onze ultra high performance band biedt het allebei." Natuurlijk willen we weten of dat echt zo is, maar belangrijker: Hoe verbetert een fabrikant het weggedrag van een band? Hoe het comfort? Waaraan zie je dat? En: hoe belangrijk zijn eigenlijk die UHP-banden?

Zo maakt Protean naafmotor bedrijfsauto elektrisch of hybride

Zo maakt Protean naafmotor bedrijfsauto elektrisch of hybride

Elektrificatie van het wagenpark is noodzaak in verband met het klimaat. Dat brengt aanzienlijke ontwikkelingskosten mee, en aangepaste auto-ontwerpen. Er begint wel gang in te komen, maar nog niet echt bij bedrijfsauto's. Op het Wiener Motoren Symposium demonstreerde Protean een snelle oplossing om bestaande modellen om te bouwen naar elektrisch of hybride.

Voorop het blok de verdeler van de vloeistofkoeling. Twee aansluitingen om de cilinderkoppen en bovenstuk van de cilinders te koelen, een extra uitgang naar een oliekoeler. En luchtkoeling voor het onderstuk van de cilinders dat niet zo warm wordt. - Foto's: BMW

Oog voor Techniek: BMW R 1300 GS Boxer

In deze Oog voor Techniek nemen we BMW's gloednieuwe boxer twin onder de loep. Wat veranderde BMW allemaal aan dit iconische motorfietsblok?

Een beeld dat we niet snel zullen vergeten: Max Verstappen parkeert in het seizoen 2021 op Monza zijn Red Bull boven op de Mercedes van Lewis Hamilton. - Foto's: Shutterstock

Hoe veilig zijn Formule 1-auto's?

In deze Oog voor Techniek duiken we in de Formule 1. Hoe veilig zijn de F1-bolides, en hoe is het mogelijk dat coureurs na crashes op hoge snelheid ongedeerd uitstappen?

Oog voor techniek: Lamborghini Revuelto

Oog voor techniek: Lamborghini Revuelto

Zelfs Lamborghini moet, als deel van de Volkswagen Groep, iets met elektromotoren. Al kan een kleine producent wel een uitzondering vinden in het komend verbod op verbrandingsmotoren. Toch herdacht het merk met twee speciale modellen 'het einde van de twaalfcilinder supercar'. Om meteen erna het eerste nieuws van de hybride LB744 te brengen. Deels elektrisch, maar weer met een V12: dit is de nieuwe Revuelto.

Oog voor techniek: Maserati Nettuno-motor

Oog voor techniek: Maserati Nettuno-motor

Maserati legde in 2020 de basis voor een nieuwe toekomst, met de MC20-sportauto met eigen Nettuno-motor. Die V6, en viercilinders van Fiat Powertrain, komen terug in alle nieuwe modellen. De band met Ferrari, losgemaakt uit het Fiat/Stellantis-concern, als motorleverancier is verbroken. Of toch niet, met een blik op de Formule 1-techniek van de Maserati Nettuno?

Oog voor techniek: Audi 360fabriek

Oog voor techniek: Audi 360fabriek

In tegenstelling tot veel andere merken wil Audi geen nieuwe fabrieken specifiek voor elektrische auto's neerzetten, of één bestaande fabriek daarvoor ombouwen. Geleidelijk willen ze al hun bestaande productieplaatsen omvormen tot 360fabriek, 'fabriek van de toekomst'. Wat dat behelst, schetsen we in dit Oog. Sommige fabrieken zijn al een eind op weg, naar verluidt duurt het tot omstreeks 2040 voor Audi alleen maar 360fabrieken heeft.

Oog voor techniek: Nissan e-Power

Oog voor techniek: Nissan e-Power

Afgelopen jaar introduceerde Nissan e-Power-versies van de Qashqai, gevolgd door een nieuwe X-Trail met alleen e-Power. Dat is een unieke 'benzolektro' aandrijving met benzinegenerator om stekkerloos elektrische voortstuwing te voeden. Mede uniek door de VC-T-motor met variabele compressie. En een ongewone regelstrategie van die ongewone motor in een ongewoon hybride systeem.

Oog voor Techniek: Scania Super aandrijflijn 

Oog voor Techniek: Scania Super aandrijflijn

Scania presenteert een splinternieuwe 13 liter motor. Hè, nu nog? Alles wordt toch elektrisch? "Klopt, al in 2030 is de helft van de trucks die wij uitleveren elektrisch aangedreven", zegt Scania. "Voorlopig hebben we de diesel dus nog hard nodig. Laten we hem dan maar zo zuinig mogelijk maken." Zit wat in, alle reden om ons Oog te laten vallen op Scania's 8 % zuinigere aandrijflijn met een historische naam: Super.