nieuws

Nederlandse auto’s voor 98,7% gerecycled

Ondernemen 635

Nederlandse auto’s voor 98,7% gerecycled
Dankzij de PST-fabriek kan een auto bijna volledig gerecycled worden.

98,7% van het gewicht van afgedankte Nederlandse auto’s krijgt een zinvolle en duurzame bestemming. Deze prestatie is afgelopen jaar samen met meer dan 300 autodemontagebedrijven, shredderbedrijven en recyclingbedrijven geleverd. 

 

Hoogwaardige recycling van auto’s draagt bij aan een beter milieu en een prettigere leefomgeving. ARN helpt garages en consumenten al meer dan twintig jaar om op een verantwoorde manier hun oude auto’s af te danken. Hiertoe ondersteunt ARN autodemontagebedrijven en werkt ze samen met alle schakels in de autorecyclingketen. In 2016 zijn in het ARN-netwerk 185.740 afgedankte auto’s verwerkt en is in totaal bijna 57 miljoen kilo materiaal gedemonteerd en op verantwoorde wijze gerecycled.

Alternatief voor storten van afval

Het behaalde percentage van 98,7% bestaat voor 88,9% uit hergebruik als product of als materiaal en voor 9,8% uit energieterugwinning. Hiermee is de wettelijk vereiste doelstelling van 95% autorecycling ruimschoots behaald. Deze cijfers zijn berekend op basis van de Europese richtlijn 2000/53/EG die de behandeling van autowrakken beschrijft. Het resultaat is mede te danken aan de Post-Shredder Technologie (PST) fabriek in Tiel die ARN sinds 2011 in bedrijf heeft en die de laatste lastige procenten behaalt om aan de doelstelling te kunnen voldoen. Het afgelopen jaar heeft de PST-fabriek 14,7% aan de recyclingprestatie bijgedragen. Deze fabriek is uniek in Europa en bewijst dat er een alternatief is voor het storten en verbranden van shredderafval van autowrakken.

De consument profiteert

Het recyclingsysteem wordt gefinancierd door de recyclingbijdrage die consumenten betalen bij de aanschaf van een nieuwe auto. Door innovaties en kostenbesparingen kan de recyclingbijdrage de komende jaren stapsgewijs omlaag. Van € 42,50 in 2017 naar € 35,- per auto in 2020.

Hoe scheid je shredderafval?

AMT was afgelopen maand met ATC te gast in de PST-fabriek. Een reportage over het scheiden van shredderafval lees je volgende week in AMT 5, op papier of online.

 

 

 

Reageer op dit artikel