nieuws

Arval timmert aan de weg

Ondernemen

Arval timmert aan de weg
In 2020 moeten alles leaseauto’s van Arval van Arval Active Link voorzien zijn. De eerste voertuigen rijden inmiddels rond met het systeem.

De leasemarkt is volop in beweging. Het aantal ZZP’ers neemt toe, werknemers krijgen mobiliteitsbudgetten, consumenten leasen zelf auto’s en telematicasystemen zijn in opkomst. Arval kondigde vorig jaar aan dat in 2020 alle Arval-leasevoertuigen van telematica voorzien zijn. De eerste auto’s zijn inmiddels van een kastje voorzien. Tegelijkertijd groeit het wagenpark van Arval fors.

Met 30.000 auto’s in Nederland is Arval een middelgrote leasemaatschappij. Het afgelopen jaar groeide het bedrijf internationaal flink in met name het Verenigd Koninkrijk, Centraal Europa, Turkije, Zwitserland en Luxemburg. Het totale wagenpark groeide met 8,3% naar 785.000 voertuigen wereldwijd. De overname van GE Capital Fleet Services, eind 2015, voegt daar nog ruim 160.000 voertuigen aan toe. Daardoor had Arval eind vorig jaar 949.000 voertuigen in de lease en is het zelfs de grootste multimerk-leasemaatschappij in Duitsland.

Groei in MKB en deelauto

Ook in Nederland groeit Arval. In de MKB-sector groeide het bedrijf afgelopen met meer dan 50% naar ongeveer 1800 voertuigen. Ook de Wisselwagen zit in de lift. “Een leaseauto staat het grootste gedeelte van de dag stil, de Wisselwagen niet. Gebruikers delen het voertuig en kunnen met een app op de smartphone de auto reserveren, ontgrendelen en starten. Zo wordt een auto slim gedeeld”, zegt Dick Bakker, algemeen directeur SME bij Arval. “We hebben nu een ruim 80 deelauto’s rondrijden.”

Verschillende bedrijven bieden tegenwoordig een ‘auto-abonnement’ aan, oftewel private lease. Voor een vast bedrag per maand heeft de consument een auto, inclusief bijkomende kosten zoals verzekering en reparatie en onderhoud. Alleen de brandstof betaalt hij of zij zelf. Ook Arval biedt Private Lease aan. De leasemaatschappij is in het bezit van het Keurmerk Private Lease. Het keurmerk is samen met de consumentenbond ontwikkeld en staat voor veilig, verantwoord en vertrouwd leasen. Ondanks dat de leasemaatschappij wel over het certificaat beschikt, heeft het bedrijf nog geen grote plannen om zich te focussen op private lease.

Telematicapilot van start

Arval is druk bezig met de uitrol van Arval Active Link. “De eerste 100 voertuigen rijden inmiddels rond met ons eigen telematicasysteem. We zijn een pilot gestart bij een aantal bedrijven. Klanten reageren positief, maar er zijn nog wat dingen die we moeten verbeteren. Dat is ook het doel nu. Je moet eerst stappen zetten, dan weet je waar de knelpunten liggen. Uiteindelijk leidt dat tot een beter product”, zegt algemeen directeur Liam Donnelly.

Het telematicasysteem van Arval maakt geen verbinding met het EOBD-systeem van het voertuig. Arval Active Link wordt op de voertuigbatterij aangesloten. Een ingebouwde simkaart, GPS en accelerometer verzamelen voertuigdata. Donnelly: “Het systeem geeft inzicht in het rijgedrag. Zo krijgen wij en de klant inzicht in verschillen tussen autokosten. Maar dat is niet de enige functie. Je kunt voertuigen ook lokaliseren. Dat is handig voor servicebedrijven die zo weten waar de medewerkers zijn. Om te voorkomen dat de werkgever tijdens privetijd van de werknemer de locatie kan achterhalen, kan de bestuurder de locatiefunctie tijdelijk uitschakelen. Ons doel is dat alle leaseauto’s in 2020 van Arval Active Link voorzien zijn. De komende maanden gaan we door met testen en we hopen dit jaar nog meer auto’s van Active Link te voorzien.”

Reageer op dit artikel