nieuws

Thuis kenteken overschrijven, hoe?

Ondernemen

Met de zegeningen van moderne elektronica kun je steeds meer van achter de eigen computer vlot en simpel regelen. Nieuwste element: overschrijven van kentekens. Onder een aantal strikte voorwaarden hoef je niet meer naar een erkend overschrijfloket. Ook makkelijk voor elke autoverkoper?

Thuis kenteken overschrijven, hoe?
De overheid wil minder administratieve rompslomp voor burgers, vandaar introductie van doe-het-zelf overschrijven van kentekens.

Sinds deze maand (oktober) kunnen particulieren zelf thuis een kenteken overschrijven, meldt RDW. Vanzelfsprekend zitten daar wel de nodige beveiligingen op. Hoe werkt het?

Om je rijbewijs als tweede identificatie naast DigiD te kunnen gebruiken moet het een nieuw type met chip zijn. Van buiten is die chip niet zichtbaar, hij zit in vanaf 14 november 2014 uitgegeven rijbewijzen.

Om je rijbewijs als tweede identificatie naast DigiD te kunnen gebruiken moet het een nieuw type met chip zijn. Van buiten is die chip niet zichtbaar, hij zit in vanaf 14 november 2014 uitgegeven rijbewijzen.

Alleen met nieuw type rijbewijs

RDW heeft een webpagina waar dat overschrijven gedaan kan worden. Wat je nodig hebt is natuurlijk de kentekencard van de auto die overgeschreven moet worden. Identificatie gaat met je DigiD, plus je rijbewijs.

Voorwaarde is wel dat je een rijbewijscard hebt van het nieuwste type, uitgegeven vanaf 14 november 2014. Alleen daarin zit een NFC-chip, met hierop alle rijbewijsgegevens.

Beveiligd via NFC-kaartlezer

Tja, het wordt toch nog een beetje lastig. Er moet ingelogd worden met DigiD, en daarna als tweede identificatie het nieuwe rijbewijstype op een NFC kaartlezer leggen.

Dat werkt net zoals de lezer voor een OV chipkaart, met Near Field Communication. Dus alleen als je de chipkaart heel dicht bij de lezer houdt, die dan de chip activeert en uitleest. Zo kan niemand op een beetje afstand stiekem meelezen.

Geen NFC-lezer? Dan gebruik je toch je smartphone. Helaas, ‘Device not supported’. Een NFC-kaartlezer is duurder dan eenmalig een auto overschrijven bij een kentekenloket.

Geen NFC-lezer? Dan gebruik je toch je smartphone. Helaas, ‘Device not supported’. Een NFC-kaartlezer is duurder dan eenmalig een auto overschrijven bij een kentekenloket.

In de mobiele telefoon

Oké, waar vind ik zo’n kaartlezer? Die moet apart aangeschaft worden om op de pc thuis aan te sluiten. Zulke lezers liggen niet in elke pc-winkel. Via internet is er wel aan te komen, maar de prijzen lopen zeer uiteen.

Een andere mogelijkheid zou de smartphone kunnen zijn. Actuele modellen beschikken immers over een NFC-uitleesmogelijkheid. Wanneer je via je telefoon op DigiD inlogt, krijg je al vrij snel de mededeling dat je een Java-programma moet installeren. En helaas is dat niet beschikbaar voor de smartphone. ‘Device not supported’ is de mededeling. Jammer!

Ook op de computer krijg je de melding dat je een Java-programma moet downloaden. Wanneer je dat gedaan hebt kun je via de cardreader en je rijbewijs je identiteit verifiëren en de auto overschrijven.

Vervolgens komt de nieuwe kentekencard per post. De overschrijving gaat wel onmiddellijk in. Direct via internet komt hierbij een link naar het vrijwaringsbewijs voor de verkoper.

Toch maar een kentekenloket?

Als je geen nieuw rijbewijstype hebt, en geen kaartlezer, wat dan? Vanaf september heeft RDW erkenning gegeven aan de Stichting Kentekenloket. Hiermee zijn er momenteel 400 nieuwe loketten bijgekomen, naast de bekende bij PostNL of RDW zelf.

Bijvoorbeeld autobedrijven kunnen zich aanmelden bij Kentekenloket, om kentekens te mogen overschrijven. Een heel gemak natuurlijk bij (occasion)verkoop. Maar op den duur zullen dus steeds meer particulieren het zelf kunnen doen, met het juiste rijbewijs en kaartlezer thuis.

Reageer op dit artikel