nieuws

Autobedrijf als stroomcentrale?

Ondernemen

Autobedrijf als stroomcentrale?

Duurzaamheid is een populair onderwerp. Vorige maand vroegen we om je ervaringen met duurzaam ondernemen. De reacties las je in AMT 2. Steeds meer autobedrijven gebruiken zonnecellen op ’t dak om stroom op te wekken. Sommige ondernemers besparen daardoor flink. Wat leveren zonnepanelen op?

Vakgarage Brauckmann heeft 180 zonnepanelen op het dak. Via de website kun je live zien hoeveel de zonnepanelen opleveren. Jaarlijks wekken de panelen 50.000 kWh op, terwijl het autobedrijf 30.000 kWh nodig heeft. De overcapaciteit verkoopt Edgar Brauckman. De investering bedroeg € 60.000 en dat heeft Brauckmann binnen acht jaar terugverdiend. In de terugverdientijd spelen de energieprijzen en Vamil-regeling belangrijke rol.

Duurzame uitstraling

Ook Audi Amsterdam investeerde in zonnepanelen. Niet voor het geld, maar voor de duurzame uitstraling. Voor Edwin van der Gracht, eigenaar van DTF Technische Dienstverlening, was de investering in zonnepanelen een eenvoudige rekensom:

“De twaalf zonnepanelen kwamen toevallig op mijn pad voor een mooie prijs. Waarschijnlijk leveren ze meer op dan ik verbruik. Dat moet dit jaar blijken, want ik heb ze pas in oktober gekocht. Thuis heb ik een vergelijkbare opstelling, die jaarlijks 2700 kWh oplevert. Ik verbruik in de werkplaats ongeveer 2000 kWh a € 0,23, dus blijft er 700 kWh over die ik voor € 0,07 terug lever. De installatie levert mij dus € 509 per jaar op. De investering bedroeg € 2.250,- via een veiling waardoor ik het systeem er binnen 4,5 jaar al uit heb.”

Vaste prijs voor energie

Peter Debije van New Energy Systems spreekt liever niet over een terugverdientijd. “De aanschaf van zonnepanelen is altijd maatwerk. De terugverdientijd is van tientallen parameters afhankelijk die deels in de toekomst liggen. Wij spreken liever over de kostprijs per kWh van zonnestroom. Die is alleen afhankelijk van de hoogte van de investering, onderhoudskosten en het renteverlies. Bij een installatie met een gegarandeerde levensduur van 25 jaar kom je dan uit op € 0,07 per kWh (exclusief fiscale aftrek en subsidies). Op basis van die prijs kun je bekijken of dat voordeliger is dan de huidige en toekomstige prijs bij een energieleverancier.”

Plat of schuin?

“Hoeveel energie je opwekt, is onder meer afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de hellingshoek. Een vierkante meter dak kan ongeveer 75 kWh per jaar opwekken, afhankelijk van de hellingshoek. Hoe platter ze liggen, hoe meer panelen op het dak passen. Voor een hogere opbrengst is een hoek van 35 graden ideaal. Maar daardoor kun je iets minder panelen kwijt. In een ideale situatie worden de panelen naar het zuiden gericht.”

Hoeveel panelen heb je nodig? “Dat is afhankelijk van wat je als autobedrijf wilt. Wij doen een aanbieding waarbij we aangeven hoeveel kWh op jaarbasis de installatie oplevert. Zonnepanelen worden op basis van vermogen geprijsd. Op een dak van 250 m2 past ongeveer 20 kWp aan vermogen. Dat levert jaarlijks 18.500 kWh zonnestroom op. Daarmee gaat een investering van € 21.500,- gemoeid, inclusief installatie.”

Reageer op dit artikel