nieuws

Efficiënte APK-training op eigen locatie

Ondernemen

Efficiënte APK-training op eigen locatie

Een training volgen kost geld. Niet alleen moet er betaald worden voor de deelname, maar ook voor de uren die de autotechnicus niet aan het werk is. Om de kosten te beperken ontwikkelde Innovam zogenoemde webinars. Daarmee kun je vanuit elke locatie een training volgen. Hoe het werkt? AMT nam deel aan het webinar ‘Roest’.

Innovam biedt nu drie webinars aan: Remmen, Roest en APK-procedures en -voorschriften. De praktijk leert dat keurmeesters tijdens (her)examens het minst goed scoren op remmen en roest. Dat verklaart de onderwerpkeuze. Een webinar is handig als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Dat kan je helpen om beter en sneller te keuren. Of als je moeite hebt met een onderdeel kun je je via het webinar voorbereiden op het (her)examen. In de toekomst komt Innovam met nog een webinar voor APK, namelijk verlichting. Ook komen er webinars voor leermeesters en over Hybride.

Toegang webinar

Via een uitnodiging ontvangen we de gegevens over het webinar. Daarop staat de datum en tijd van het webinar. Dus bezoeken we de website. In de uitnodiging verwijst Innovam naar een instructievideo, maar die laten we even voor wat hij is. Als we tien minuten van tevoren de website bezoeken en onze naam invullen, geeft APK-trainer Jaap Zwaan ons binnen een minuut toegang tot de online leeromgeving. Die ziet er overzichtelijk uit. Gelukkig, zo missen we de instructievideo niet.

Training in eigen omgeving

Innovam adviseert om de training op een computer in een rustige ruimte te volgen. Internettoegang is vereist, net als luidsprekers of een hoofdtelefoon. Een microfoon is optioneel, maar vergemakkelijkt de communicatie. Verder zijn een rekenmachine, pen en papier en de APK-Regelgeving noodzakelijk bij de training. Van tevoren het toilet bezoeken en koffie klaarzetten is aan te bevelen, want tijdens het webinar Roest is er geen pauze.

Digitaal bord in beeld

Nadat we ingelogd zijn, zien we linksboven via de webcam onze trainer in beeld. Rechts daarvan toont Zwaan zijn Powerpoint-presentatie. Verder is links te zien wie deelneemt aan de training en kun je onder het presentatiescherm actief deelnemen aan het webinar. Dat kan via multiple choice antwoorden of het chatscherm.

Goed- of afkeur?

Voor de training inhoudelijk van start gaat controleert Jaap Zwaan of iedereen hem ziet en hoort. Helaas is Zwaan de enige met een microfoon en een webcam. Vragen stellen de deelnemers daarom via de chat. Dan is het tijd om van start te gaan. In de APK2 misser top-10 scoort ‘adviespunt vergeten’ hoog. Zwaan stelt de eerste vraag: Welk advies moet worden opgevoerd als auto-onderdelen een behoorlijke roestschade vertonen maar nog niet kunnen worden afgekeurd? Zwaan laat drie antwoorden zien. Via de multiple choice knop onderin geeft iedereen zijn antwoord.

APK-Regelgeving

Zodra iedereen geantwoord heeft, verschijnen de antwoorden van de deelnemers. Zwaan toont ondertussen een nieuwe Powerpoint-sheet en licht het antwoord mondeling toe. Hij laat daarna een PDF-bestand zien met de APK-Regelgeving. Handig, want zo zie je meteen waar je het zelf terug kan vinden.

Interactieve training

Zwaan stelt vragen over de keuringseisen bij roest, de roestschadegradaties en vragen over roestberekeningen. Verder komen voertuigen met en zonder volledig dragend chassis aan bod. Daarna licht hij de antwoorden duidelijk toe. Af en toe maakt hij een zijstapje en stelt hij extra vragen die je via de chat moet beantwoorden. Erg leerzaam! Bij vraag negen stelt een deelnemer een vraag aan Zwaan: “Moet je de breedte van de roest in sectie twee niet weten?” Zwaan antwoordt via zijn microfoon: “Nee, het gaat in dit geval om roest aan de rand”. Deze manier van communiceren is wennen, maar het werkt vlekkeloos. Er ontstaat, net als bij een fysieke training, interactie tussen trainer en deelnemers. Aan een webinar kunnen 18 mensen per keer deelnemen.

1+1=

Twintig vragen verder en anderhalf uur later zit de training er op. Zwaan biedt via het webinar een PDF-bestand ter download aan met aanvullende informatie. De deelname kost 39 euro. Weinig verloren werkplaatsuren en lage trainingskosten. Ideaal!

Reageer op dit artikel