nieuws

Equip Auto beloont innovatieve producten met Grand Prix

Ondernemen

Equip Auto beloont innovatieve producten met Grand Prix

Innovatie is het recept voor een gezonde toekomst voor iedere bedrijfstak. Welke innovaties vindt de jury van Equip Auto belangrijk voor de toekomst voor het auto- en schadebedrijf? AMT stemde mee en doet verslag van de uitreiking van de Grand Prix’ voor innovatieve producten of diensten. Wie waren de winnaars van de zilveren en gouden awards?

Tijdens elke Equip Auto worden de zogenoemde Grand Prix’s uitgereikt voor innovatieve producten of diensten. De internationale jury van vakjournalisten, waaronder ook AMT-hoofdredacteur Tom Polman, kwam op de dag voor aanvang van Equip Auto samen. Voor de 27 genomineerden is de nominatie is al een waardering op zich, maar vanzelfsprekend wil iedere leverancier winnen. Eenieder hield een vlammend betoog van exact drie minuten om de jury te overtuigen waarom nu juist zijn product een Grand Prix verdiend. Een stemronde volgde maar de uitslag bleef ook voor ons geheim tot de uitreiking.

Vier categorieën

De Grand Prix’s worden uitgereikt in vier categorieën: OEM & New Technologies, Spare parts and Aftermarket, Service / Aftermarket networks en Garage Equipment. In iedere categorie is er een zilveren, d’Argent- en gouden, d’Or-Trophy te winnen. Wie gingen er vandoor met deze Trophy’s en bijbehorende oorkonde? Tijd voor de uitreiking en felicitaties.

OEM & New Technologies

Winnaar van de gouden Trophy in de categorie OEM & New Technologies is lakfabrikant Monopol Technologies met hun ‘Vernis Solar’. Een blanke lak die het UV- en infraroodspectrum beter weerkaatst. Gevolg: minder snelle opwarming van het voertuig.

De ‘Active Mass Damper’ van Hutchinson werd beloond met de tweede plaats. Deze speciale demper minimaliseert trillingen en schept daarmee mogelijkheden voor autofabrikanten. In de huidige trend van downsizing worden heel wat trucs uitgehaald om bijvoorbeeld een driecilinder trillingvrij te laten lopen. Met toepassing van de Active Mass Damper zijn hinderlijke trillingen gemakkelijker te verminderen.

Spare parts and Aftermarket

Winnaar in de categorie Spare parts and Aftermarket is een bekende voor AMT. De Eco-Friction remblokken van Federal Mogul. Die lopen vooruit op de regelgeving in Amerika waar remblokken vanaf 2025 slechts 0,5% koper mogen bevatten. Ter vergelijking, de huidige remblokken bevatten tot wel 25% koper. De Eco-Friction’s zijn zo innovatief omdat ze 0,0% koper bevatten, terwijl de remeigenschappen behouden blijven. U las er alles over in het juli/augustusnummer van AMT Vakblad.
Goede tweede in deze categorie is de TPMS-reparatieset van BV Corporation. Daarmee is een afgebroken TPMS-ventiel zonder demontage van de band te repareren.

Services / Aftermarket networks

In de categorie Services / Aftermarket networks won Bosch met ‘Fun2drive’. Een smartphone-applicatie die de consument informeert bij een storing in zijn auto. Is doorrijden zonder schadelijke gevolgen mogelijk, dan ziet de berijder waar de dichtstbijzijnde Bosch Car Service is. Die laatste krijgt een seintje en ontvangt direct de gegevens over de storing inclusief de autogegevens.
De zilveren Trophy werd toegekend aan Bahco voor hun applicatie om een gereedschapswagen op maat samen te stellen en te bestellen. 3D-foto’s, uitgebreide specificaties en een intuïtieve bediening maken het bestellen erg gemakkelijk.

Garage Equipment

Tot slot won in de categorie Garage Equipment de ‘Daisy Wheel’ van firma Fillon Technologies. “Een compleet nieuwe manier om lakken te bewaren en te doseren. Inventief en goed ogend tegelijk”, zegt President Directeur Jean-Christophe Doux. Samen met zijn team werkte hij er zes jaar aan.
De tweede prijs ging naar de Franse equipmentfabrikant SAM voor hun P.E.A, wat vertaald uit het Frans zoveel betekent als draagbare energie. Deze cilindrische bus doet denken aan een duikersfles en maakt het meenemen van gecomprimeerde lucht gemakkelijk. Met name handig in situaties waar geen persluchtaansluiting voor handen is. Bijvoorbeeld bij een pechgeval of buiten de werkplaats.

Alleen goedgekeurd gereedschap

Je kunt er van alles op aansluiten. Van wielmoersleutel tot schuurapparaat, maar SAM, in Nederland beter bekend onder het label Rodac, wijst ons erop dat alleen goedgekeurd gereedschap mag worden gebruikt. Sonja Pijpers, managing director van Rodac International licht toe: “Alleen luchtgereedschappen die erg efficiënt omgaan met perslucht krijgen goedkeuring. Bewaken we dit niet dan is het nut en de beleving van de P.E.A. niet voldoende”. April 2014 introduceert Rodac de P.E.A. voor de Benelux in Brussel.

Meer weten?

Equip Auto is nog in volle gang. In de novembereditie van AMT Vakblad besteden we meer aandacht aan de meest interessante Grand Prix-winnende producten. De achtergrond, de ontwikkeling en ook niet onbelangrijk, wanneer het product verkrijgbaar is en tegen welke prijs.

Reageer op dit artikel