nieuws

VDL neemt NedCar over, deal is rond

Ondernemen

VDL neemt NedCar over, deal is rond

Het Eindhovense bedrijf VDL neemt NedCar over. De contracten met eigenaar Mitsubishi Motors zijn getekend, maakte VDL maandagochtend bekend. Daarmee komt een einde aan de onzekerheid over het voortbestaan van NedCar.

“De VDL Groep wil met deze overname haar positie op de internationale automotive markt verder versterken. Per 1 januari 2013 wordt het bedrijf een onafhankelijk autoproducent en zal onder de naam VDL NedCar in opdracht van derden auto’s gaan produceren”, laat de onderneming weten. De overdracht van de aandelen van Mitsubishi naar VDL zal in december plaatsvinden.NedCar is de enige grote personenautofabriek in Nederland. De fabriek heeft een capaciteit voor de productie van circa 200.000 auto’s per jaar, op basis van twee ploegendiensten.

“Nieuwe toekomst”
“Ik ben er trots op dat het is gelukt 1500 banen voor Limburg en Nederland te behouden. Vandaag komt een einde aan een lange periode van onzekerheid. Dit is het begin van een nieuwe toekomst voor NedCar”, zei Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) vandaag.

Aan het einde van dit jaar stopt Mitsubishi de productie van auto’s (Colt en Outlander) bij NedCar. VDL neemt NedCar over en vanaf de tweede helft van 2014 produceert VDL in opdracht van BMW auto’s (MINI) in Born.

Ontslagen medewerkers worden tot de productie bij NedCar weer wordt hervat, geholpen bij het zoeken van vervangend werk. Wie geen andere baan vindt, ontvangt een WW-uitkering die VDL aanvult tot de hoogte van het oorspronkelijk loon. Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 2015 iedereen weer in dienst is genomen.

Kwetsbaar
Volgens vakbond De Unie blijft de positie van NedCar en van de 1500 werknemers kwetsbaar. “Natuurlijk is het geweldig dat VDL uit Eindhoven NedCar door een overname heeft gered. Maar voor BMW blijft Born een satellietvestiging van haar MINI-fabriek in Engeland”, aldus de bond. De Unie stelt dat NedCar voor de lange termijn kwetsbaar en afhankelijk is van maar van een opdrachtgever. “VDL moet verder shoppen bij andere opdrachtgevers en automerken”, meent De Unie.

FNV Bondgenoten deelde aan de NedCar-poort rode rozen uit om aan te geven dat wat begon als een nachtmerrie met een ten dode opgeschreven NedCar-fabriek, een droomscenario lijkt geworden.

Groei
“Als we op tijd kunnen starten, de kwaliteit van de auto’s prima is en we binnen de kosten blijven, dan is verdere groei mogelijk”, zei directeur Joost Goovaarts van NedCar maandag in een gesprek met het ANP.

“BMW heeft een sterk geloof in deze fabriek, maar je moet het bewijzen. BMW is niet over een nacht ijs gegaan, de eerste contacten waren een jaar geleden al. We hadden het voordeel dat we succesvolle productiestarts op onze cv hebben staan.”

Het tot stand komen van de contracten rond NedCar is niet vanzelf gegaan. Met name de mededeling in februari dat Mitsubishi de fabriek ging verkopen, maakte verder praten met BMW heel moeilijk. “Op 6 februari stortte de wereld in. BMW had ineens grote vraagtekens: wat moeten we nog met NedCar”, herinnert Govaarts zich.

“We hadden een bedrijfsplan gemaakt ervan uit gaande dat de productie van de Outlander nog wel even zou duren. Maar Mitsubishi maakte de verkoop en sluiting bekend. Ons bedrijfsplan, opgesteld voor BMW, was opeens waardeloos. Op 7 februari moest ik hemel en aarde bewegen om te voorkomen dat BMW er een streep door zette. Tijdens een videoconferentie met BMW heb ik een vlammend betoog gehouden en een tijdschema beloofd, waarbinnen we een nieuw bedrijfsplan zouden maken. Dat werd vervolgens boksen om het halen van deadlines, maar we zijn erin geslaagd!”

“Het is een enorme klus geweest. Het is uiteindelijk gelukt omdat alle partijen vertrouwen in elkaar hadden. Dat heeft ook te maken met de geweldige drive van VDL-directeur Wim van der Leegte en de bijdrage die minister Maxime Verhagen heeft geleverd. Op momenten waarop er bottlenecks dreigden in de discussie heeft Verhagen er mede voor gezorgd dat partijen weer op dezelfde lijn zaten.”

NedCar, zei Goovaarts, wordt nu een zelfstandig bedrijf binnen VDL, dat een kapitaalinjectie van 50 miljoen euro deed. Met de gebouwen en het materiaal dat Mitsubishi achterlaat, moet NedCar daarmee aan zijn toekomst bouwen.

Mogelijk ook Jaguars en Land Rovers
Volgens Wim van der Leegte, directeur van VDL, is het goed mogelijk dat er bij NedCar ook Jaguars en Land Rovers gemaakt gaan worden. De eerste gesprekken hierover zijn al gevoerd, zei hij maandag tegen RTL Nieuws.

VDL is nu al leverancier van Jaguar en Land Rover. “De contacten zijn er dus al geruime tijd”, aldus de directeur. Vooralsnog is een extra afnemer voor NedCar volgens hem niet nodig. “BMW eist veel productiecapaciteit op en die heeft eerste keus”, stelt Van der Leegte.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel