nieuws

Autobranche treft maatregelen tegen crisis

Ondernemen

Autobranche treft maatregelen tegen crisis

Autodealers en garagehouders in Nederland willen een eigen regeling voor werktijdverkorting om de problemen met de teruggevallen autoverkoop tegen te gaan. Bovag heeft daarover afspraken gemaakt met de vakbonden. De maatregel kan worden ingezet als minister Donner (Sociale Zaken) niet ruimhartiger omgaat met zijn regeling voor werktijdverkorting.

Naast werktijdverkorting zet de branche, die in totaal ongeveer 60.000 werknemers telt, met een ‘aanvalsplan kredietcrisis’ in op vervroegde uittreding van oudere werknemers en flexibelere werktijden. Ook moeten werknemers loon kunnen inleveren voor vrije tijd.

Eigen regeling

Autobedrijven tuigen een eigen regeling op voor werktijdverkorting omdat zij momenteel geen aanspraak kunnen maken op de 200 miljoen euro die minister Donner daarvoor heeft gereserveerd. De omzet is daarvoor nog niet ver genoeg teruggevallen. “Wij hollen wat dat betreft achter de conjunctuur aan. In de autoverkoop worden ook nog cijfers meegenomen van auto’s die zes maanden geleden zijn besteld, maar nu op kenteken worden gezet”, aldus Bovag-directeur Koos Burgman.

Donner

De branche hoopt dat Donner zijn regeling verlengt na 31 december, maar daarover is geen zekerheid. Bedrijfsfondsen, beheerd door werkgevers en werknemers, moeten volgens Burgman worden ingezet als financiering voor het eigen plan. Volgens het Het Financieele Dagblad wil Donner de aanvraagperiode voor de bijzondere regeling nog met zo’n twee weken verlengen, tot half januari. Ingewijden in Den Haag bevestigden donderdag dat de minister zijn voorstel vrijdag in de ministerraad zal bespreken. Donner zou de ondernemingen iets meer lucht willen geven, ook in verband met de kerstperiode.

Ontslagen

Uit een vorige week gepubliceerde enquête die vaktijdschrift Automotive hield onder tweehonderd autodealers, bleek dat een kwart van de dealers volgend jaar wil schrappen in zijn personeelsbestand.

Werkplaatsomzet

Over de werkplaatsomzet zijn de dealers volgens het Automotive-onderzoek nog het meest positief gestemd. Driekwart verwacht dat die het volgend jaar gelijk blijft of zelfs nog stijgt.

Mobiliteitscentrum

Voor werknemers die worden ontslagen of waarvan het contract niet wordt verlengd wil Bovag in samenwerking met de vakbonden tijdelijk een mobiliteitscentrum inrichten, waar deze werknemers begeleid worden naar ander werk.

Bonden

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Metaaltechniek zijn tevreden over de afspraken. “We willen de branche overeind houden. Dat is voor de werknemers ontzettend belangrijk. Door in de afspraken over werktijdverkorting en het mobiliteitscentrum ook afspraken over scholing te stoppen, hopen we dat werknemers en de branche er op de lange baan zelfs beter van worden”, aldus FNV-bestuurder Jan Berghuis.

Slooppremie

Bovag hoopt ook de autoverkoop te stimuleren met een premie van 1500 euro voor eigenaren van oude, zwaar vervuilende dieselauto’s die hun auto laten slopen. Voorwaarde is wel dat de overheid daaraan mee betaalt. Autobedrijven zijn zelf bereid om enkele tientallen miljoenen euro’s aan dit initiatief bij te dragen, aldus Bovag-directeur Burgman. Bovag pleit ervoor om de regeling uit te breiden als blijkt dat veel milieuvervuilende auto’s van de weg worden gehaald. Ook Europees Commissaris Günter Verheugen (Industrie) pleitte eind november al voor een inruilpremie om het geslonken consumentenvertrouwen op te krikken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel