artikel

The Autosport Company start TAC Academy: De race naar opleidingen

Ondernemen 2178

The Autosport Company start TAC Academy: De race naar opleidingen
Praktijkgerichte trainingen voor kleinere groepen. Meer aandacht van de docent én natuurlijk zelf aan de slag. Met uitlijnen bijvoorbeeld.

Als The Autosport Company in Waalwijk iets doet, is het geen half werk. Nu ze de focus gaan leggen op opleiden, is hun strakke werkplaats in een recordtijd getransformeerd tot een opleidingslocatie waar je ‘u’ tegen zegt. Vanaf januari 2018 gaan zij vol gas geven met ‘TAC Academy’.

De roots van The Autosport Company liggen, zoals de naam al suggereert, in de autosport. In hun showroom vind je alles op het gebied van de racerij. Van technische onderdelen en accessoires tot complete outfits voor coureurs. Bovendien kennen velen het bedrijf uit Waalwijk ook van de hightech test- en vermogensbank en de 3D-uitlijnexpertise die zij in huis hebben.

Wij willen trainingen op elk niveau kunnen aanbieden

Voor uitlijnen en de vermogensbank kan je nog steeds bij hen terecht. Maar om plaats te maken voor opleidingen, is de keus gemaakt verder geen werkplaatsactiviteiten als onderhoud of opbouw van raceauto’s meer uit te voeren.

Volle bak

Trainingen en cursussen zijn niet helemaal nieuw bij The Autosport Company. Sinds 2011 brengen zij met lezingen en praktijkgerichte cursussen techneuten alles bij over wegligging en opbouw van raceauto’s. Dat de animo voor deze trainingen hoog is, blijkt wel uit het aantal deelnemers.

Henk Biesheuvel, oprichter van The Autosport Company, vertelt: “In 2011 zijn wij met die lezingen begonnen. Dat bleek goed aan te slaan. Elke cursus zat ramvol. We moesten zelfs geïnteresseerden op de wachtlijst plaatsen.”

Sinds 2011 brengt The Autosport Company technische kennis over. Vanaf januari 2018 kan elke techneut op zijn eigen niveau trainingen volgen bij TAC Academy.

Het ‘aha-moment’ beleeft Henk als hun stagiair samen met zijn klasgenoten en docenten van het Koning Willem I College bij hem aan een opdracht werkt. “De docenten reageerden erg enthousiast toen zij met de groep in onze revisieruimte aan het werk waren. Wij hebben altijd voldoende motoren, versnellingsbakken en andere onderdelen in huis. En de ruimte voor leerlingen om eraan te werken.”

Na de kennismaking komen de leerlingen vaker bij The Autosport Company over de vloer om te sleutelen en te leren. Dat zet Henk en zijn zoon Ferdi, die aan het roer van het bedrijf staat, aan het denken. “Wij zagen kansen in eigen voertuigtechnische opleidingen en een trainingslocatie. Zo is TAC Academy onstaan.”

Praktijkgerichte trainingen

De voormalige revisieruimte doet nu dienst als praktijklokaal voor transmissie- en schokdempertrainingen.

In 2016 wordt er daadwerkelijk een begin gemaakt met praktijkgerichte trainingen. “De lezingen waren interessant, maar wij wilden ook cursussen bieden waarbij deelnemers niet alleen luisteren, maar echt aan het werk gaan en leren door het zelf te doen.” De eerste praktijkcursussen behandelen onderwerpen als versnellingsbakken, uitlijnen en differentiëlen.

“Dat zijn kleinere groepen dan bij de lezingen, maximaal zestien personen per training. Zo kan iedere deelnemer echt aan het werk en heeft de trainer de ruimte om de deelnemers de persoonlijke aandacht te geven die ze nodig hebben.” Bijna twee jaar verder is er veel gebeurd wat betreft opleiden bij The Autosport Company.

Er niet alleen geïnvesteerd in meer ruimte. De net aanschafte 4-kanaals scopesets staan voor cursisten klaar.

“Wij willen technici van elk niveau trainingen kunnen aanbieden. Van niveau 1 leerling tot diagnosespecialisten die verdieping van hun kennis zoeken, maar ook docentenopleidingen.”

Voor de ervaren techneut is The Autosport Company de samenwerking aangegaan met GMTO. “In de branche een bekende en gerespecteerde opleider. Sinds kort zijn wij toegevoegd aan hun trainingslocaties en kunnen technici ook hier in Waalwijk terecht voor trainingen als hybride techniek, motormanagement en voertuigsystemen.”

Docentenopleiding

Terwijl Henk de verbouwde werkplaats laat zien, vertelt hij over de samenwerking die het bedrijf ook is aangegaan met de KPC Groep. “Zij zijn een overkoepelende organisatie en zij bieden ondersteuning aan het praktijkonderwijs wat betreft gecertificeerde opleidingen.”

“Dit doen zij onder de naam ‘Scholing voor Arbeid’. Samen met hen verzorgen we opleidingen voor docenten en stagecoördinatoren uit andere sectoren die lessen autotechniek willen gaan verzorgen. In deze opleidingen staan de basisbeginselen van autotechniek centraal. Dan moet je denken aan onderwerpen als ‘welke soorten auto’s zijn er?’ en ‘uit welke onderdelen bestaat een auto?’ of ‘welke gereedschappen gebruikt een monteur?’”

1.200 m2 trainingsruimte

De extra vloer biedt ruimte voor specifieke trainingen, bijvoorbeeld op het gebied van banden.

De werkplaats van The Autosport Company is inmiddels getransformeerd tot een veelzijdige trainingslocatie. “Wij hebben ruimtes gecreëerd waar techneuten specifieke trainingen kunnen volgen op het gebied van onder andere schadeherstel, banden, motoren, diagnosestellen, motorfietsen en scooters.”

“We hebben zelfs een wasplaats gemaakt, waar geleerd kan worden hoe je een auto goed poetst. Om meer ruimte te creëren, hebben we een extra etage gebouwd. We hebben geïnvesteerd in vloeroppervlak, maar ook in werkplaatsinrichting en equipment. Zo zijn er genoeg werkplekken en gereedschappen voor cursisten beschikbaar.”

Van opslagruimte naar wasplaats. Autopoetsers in spé kunnen hun skills op de Subaru loslaten.

De start van het opleidingsprogram-ma wordt op 27 en 28 januari 2018 met een open huis gevierd. Wie interesse heeft, is van harte welkom om de trainingslocatie met eigen ogen te aanschouwen.

Reageer op dit artikel