nieuws

PSA heeft grootse plannen met Opel

Home 7243

PSA heeft grootse plannen met Opel
Opels International Technical Development Center in Rüsselsheim.

PSA Peugeot Citroën is van plan stevig te gaan saneren bij Opel, dat het probeert los te weken bij het Amerikaanse General Motors (GM). Dat heeft topman Carlos Tavares gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers van het Franse autoconcern.

De Fransen willen samen met Opel ‘Europees autokampioen’ worden. Maar voor het zover is moet er nog wel het een en ander gebeuren. “Dit bedrijf heeft hulp nodig”, aldus Tavares over zijn verlieslijdende Duitse branchegenoot, die al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw eigendom is van GM. Hij heeft daarbij vergelijkbare kostenbesparingen voor ogen als afgelopen jaren al bij Peugeot en Citroën zijn doorgevoerd.

Opel zelfstandig onder de vlag van PSA

Vorige week werd bekend dat Peugeot in gesprek is met GM over een mogelijke verkoop van diens Europese tak. Daardoor kan de op een na grootste autofabrikant van Europa ontstaan. De onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium. De Fransen zouden bereid zijn circa 1,9 miljard euro neer te tellen voor Opel, dat onder de vlag van PSA wel zelfstandig kan blijven opereren.

PSA benadrukte donderdag dat het ‘klaar staat om kansen op te pakken’, gezien de sterk gegroeide vrije kasstroom de afgelopen jaren. Dat kan gebruikt worden voor ‘winstgevende investeringen’, zo stelde financieel directeur Jean-Baptiste de Chatillon.

De autobouwer realiseerde over 2016 onder de streep een bijna 80 procent hogere winst dan een jaar eerder, van bijna 2,2 miljard euro. De omzet van de groep kwam uit op 54 miljard euro. PSA is verder van plan om voor het eerst sinds 2011 weer een dividend uit te keren.

Reageer op dit artikel