nieuws

Productie Swedish Automobile ingestort

Home

Productie Swedish Automobile ingestort

De financiële problemen bij Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab en Spyker Cars, hebben ertoe geleid dat de onderneming nauwelijks auto’s heeft geproduceerd. Daardoor zijn de resultaten in het derde kwartaal flink gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

Swedish Automobile maakte woensdag een nettoverlies bekend van 142,7 miljoen euro, bijna een verdrievoudiging ten opzichte van het verlies van 48,3 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf verwacht een “substantieel” verlies over heel 2011. In de eerste 9 maanden van dit jaar bedroeg dat al bijna 367 miljoen euro. De omzet kelderde in het derde kwartaal met 72 procent tot 75,8 miljoen euro.

In totaal rolden er 130 auto’s van de band, terwijl dat er een jaar eerder nog 9777 waren. Swedish Automobile probeert al maanden aan geld te komen om de productie van Saabs te hervatten. Slaagt het bedrijf daar niet in, dan is het waarschijnlijk dat Saab ten onder gaat. “Dat heeft negatieve gevolgen voor het bedrijf en zijn belanghebbenden.”

Swedish Automobile tekende op 28 oktober een voorlopige overeenkomst voor de verkoop van Saab Automobile en de Britse tak Saab GB aan de Chinese bedrijven Youngman en Pang Da voor 100 miljoen euro.

Het is echter allerminst zeker of deze beoogde transactie doorgaat, omdat voormalig Saab-eigenaar General Motors weigert de benodigde toestemming te geven. De Amerikanen willen geen technologie en bepaalde onderdelen meer leveren aan Saab als dat in handen komt van de Chinezen. Swedish Automobile onderhandelt momenteel met GM, de Chinese bedrijven en Peking om de overeenkomst zo aan te passen dat de gewenste verkoop toch door kan gaan.

Swedish Automobile tekende onlangs ook een voorlopige overeenkomst voor de verkoop van Spyker Cars aan de Amerikaanse investeerder North Street Capital. Die transactie zou het bedrijf 32 miljoen euro opleveren. Mocht de verkoop niet doorgaan, dan gaat Swedish Automobile verder met Spyker Cars “ervan uitgaande dat de noodzakelijke financiering kan worden bemachtigd”.

“De toekomst van Swedish Automobile hangt af van deze onderhandelingen. Als de beoogde transacties doorgaan, zal het bestuur alle opties bekijken. Daartoe behoort ook een ordelijke, gefaseerde liquidatie van de onderneming”, aldus Swedish Automobile. “De manier waarop de 132 miljoen euro die dan voorhanden is, wordt gebruikt is afhankelijk van de onderhandelingen van alle belanghebbenden, waaronder crediteuren.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel