nieuws

Zweedse rechter wijst verzoek Saab af

Home

Zweedse rechter wijst verzoek Saab af

De Zweedse rechter heeft het verzoek van Saab tot bescherming tegen schuldeisers afgewezen. Dat heeft de rechtbank donderdag laten weten. Daarmee is het dochterbedrijf van Swedish Automobile dichter bij een bankroet gekomen.

Volgens de rechtbank is uit de aanvraag van Saab niet duidelijk op te maken wanneer Chinese investeringen het bedrijf zullen bereiken. Andere door Saab aangedragen voorstellen om het bedrijf te reorganiseren waren “te algemeen”.

In juni gaf Saab aan dat twee Chinese bedrijven, Pang Da en Youngman, een belang zouden nemen in het bedrijf. Deze deals wachten nog steeds op goedkeuring van de Chinese autoriteiten.

Volgens de rechter is er mede daardoor geen reden om te geloven dat een reorganisatie zal werken.

Vakbonden Saab haasten bankroetverzoek niet

De vakbonden van Saab-personeel gaan door met het voorbereiden van een verzoek aan de Zweedse rechter Saab failliet te verklaren, maar haasten zich niet, meldden de woordvoerders donderdag nadat de rechtbank in Vänersborg de door Saab gevraagde reorganisatie heeft afgewezen.

“We analyseren de huidige situatie en praten ook met de Saab-leiding om te kijken naar wat haar plan nu is, maar we zullen doorgaan met onze voorbereidingen voor een faillissementsverzoek”, stelt Stefan Löfvén van IF Metall.

Bij IF Metall zijn 1500 veelal fabrieksarbeiders van Saab aangesloten. Het automerk heeft in totaal ruim 3600 medewerkers die al 2 weken op hun augustuslonen wachten. Nu Saabs reorganisatieverzoek is afgewezen, krijgt het personeel geen geld. Met een ja van de rechter voor een zogenoemde reconstructie of bij een faillissementsverklaring betaalt de Zweedse staat tot maximaal 6 maanden de salarissen met een plafond van 171.000 kroon (bijna 19.000 euro) per medewerker. Dat bedrag is gebaseerd op vier gemiddelde basismaandsalarissen.

Unionen, dat 1150 leden heeft bij Saab met veelal middeninkomens, weet nog niet wanneer de rechter om een bankroet wordt gevraagd. “Maar we moeten verder”, zei bondsjurist Martin Wästfelt, “want iedere dag dat we wachten, verliezen onze leden geld”.

De 500 tot 600 hoogopgeleiden bij Saab weten nog niet wat ze gaan doen, stelt woordvoerder Lasse Årling van hun grootste bond Sverige Ingenjörer. “Onze leden praten vanmiddag bij Saab over hoe nu verder te gaan. Vooropstaat dat het besluit van de rechter zeer triest is.”

Saabs toeleveranciers zijn teleurgesteld, verklaarde voorzitter Fredrik Sidahl van de Zweedse vereniging van auto-onderdelenleveranciers (FKG): “Het is tragisch voor Trollhättan, voor de vooruitzichten bij toeleveranciers om de openstaande rekeningen betaald te krijgen en voor de automobielindustrie van Zweden als geheel”. Sidahl is juist deze maand bij de FKG begonnen.

De Zweedse minister van Economische Zaken Maud Olofsson is verrast door het Saab-besluit van de Zweedse rechter. “Het is erg ongebruikelijk dat een rechtbank nee tegen een reorganisatie zegt. Nu is het afwachten wat de leiding van Saab en de vakbonden doen”, aldus Olofsson.

De bewindsvrouw vindt dat Saab in een moeilijke positie zit, maar dat dit nog niet het einde hoeft te betekenen. Ze zegt zich zorgen te maken over de lonen van de 3600 Saab-medewerkers.

Plan C

Alle woordvoerders hopen op Victor Mullers “Plan C”, dat de voorman van Saab en moederbedrijf Swedish Automobile woensdag tijdens een persconferentie zei te hebben voor het geval de rechter nee zou zeggen. Plan A was de reorganisatie van 2009, plan B werd donderdag door de rechter afgekeurd.

“Heel jammer dat het over lijkt te zijn voor dit markante merk. Ook diep triest voor de mensen in Zweden en mogelijk ook in Nederland”, zei Harald Bresser van RAI Vereniging in een reactie op de afwijzing door de rechtbank van Saabs verzoek tot bescherming tegen schuldeisers.

Bresser benadrukte dat het einde van Saab nog niet definitief is. “Saab deed het tot de ellende begon heel goed in Nederland. Het leek een succesverhaal te worden”, aldus Bresser.

Op 1 januari dit jaar reden er volgens de Bovag 57.704 Saabs in Nederland. Een lichte stijging vergeleken met een jaar eerder toen het er 56.962 waren.

Volgens Paul de Waal van de Bovag is het nog niet gedaan met Saab. “Victor Muller is een soort comeback-kid. Laten we maar even afwachten wat hij uit de hoge hoed tovert.”

Saab Club Nederland (SCN) blijft goede moed houden na de uitspraak van de Zweedse rechter. “Saab heeft een cashprobleem nu, maar wij blijven optimistisch over de toekomst”, aldus bestuurslid Nic Schellekens.

Saab heeft zoveel potentieel aan nieuwe modellen en technologie in huis, zegt Schellekens. Binnen de Saab-club leeft dan ook de gedachte dat “dit slechts een tijdelijk terugslag is”. Wij gaan ervan uit dat we een merkenclub voor een levend merk blijven, benadrukt hij.

“Saab Automobile is teleurgesteld in de uitspraak”, zo gaf moederbedrijf Swedish Automobile donderdag aan in een persverklaring. Het bedrijf liet weten in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Zweedse rechter.

Topman Victor Muller vroeg zijn crediteuren zich rustig te houden totdat het beroep tegen de uitspraak van de Zweedse rechter achter de rug is. Hij deed die oproep donderdag tegenover het Zweedse persbureau TT. Volgens TT heeft Saab tot 29 september om tegen de afwijzing van de bescherming tegen schuldeisers in beroep te gaan.

Muller toonde zich strijdlustig. “We zijn nog niet dood. Gisteren niet en vandaag zeker niet”, aldus de topman tegen TT. Swedish Automobile komt vrijdag met een bericht over de gang van zaken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel