nieuws

Meerderheidsbelang Fiat in Chrysler

Home

Meerderheidsbelang Fiat in Chrysler

De Amerikaanse regering heeft haar resterende belang van 6 procent in autofabrikant Chrysler verkocht aan het Italiaanse Fiat voor 500 miljoen dollar (349 miljoen euro). Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën donderdagavond bekend.

Fiat bezat eerder 46 procent van Chrysler. Dat belang stijgt na de aandelenkoop tot een meerderheid van 52 procent. Fiat betaalt ook nog 75 miljoen dollar voor het recht om aandelen Chrysler over te nemen uit een pensioenfonds van de autowerkersvakbond UAW. Hiervan gaat 60 miljoen dollar naar de Amerikaanse overheid en 15 miljoen dollar naar Canada.

Chrysler werd in 2009 door de Amerikaanse overheid van de ondergang gered met noodinjecties van 12,5 miljard dollar. Daarvan is 11,2 miljard dollar terugbetaald. Fiat nam in 2009 zonder geld te hoeven betalen een belang in Chrysler in ruil voor steun bij technologie en management.

Sinds de deelname van Fiat in Chrysler in 2009 gaat het een stuk beter met de Amerikaanse autobouwer. Het bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds het faillissement in 2009 weer winst.

Topman Sergio Marchionne van Fiat wil dat de wereldwijde verkoop van Chrysler dit jaar met 32 procent stijgt tot 2 miljoen. De gecombineerde verkoop van Chrysler en Fiat kwam vorig jaar uit op 3,6 miljoen. In 2014 wil Marchionne dit opkrikken tot 6,6 miljoen auto’s.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel