nieuws

Vredestein krijgt nieuwe eigenaar

Home

Vredestein krijgt nieuwe eigenaar

De Twentse bandenfabrikant Vredestein krijgt een andere Russische eigenaar. Het Russische petrochemiebedrijf Sibur verwerft de meerderheid van de aandelen, zo maakte de huidige eigenaar Amtel maandag bekend.

De overname verlost Amtel-Vredestein van de financiële problemen van de afgelopen maanden. Het verlieslijdende bedrijf liet eerder dit jaar weten dat schulden moeten worden gesaneerd om de activiteiten te kunnen voortzetten. Sibur staat nu garant voor financiële steun.

Amtel-Vredestein is in de problemen gekomen door een aantal ongelukkige investeringen in Rusland. De Nederlandse tak bleef ondertussen goed draaien, zegt directeur Rob Oudshoorn van Vredestein. “Wij verkopen nog altijd meer dan we kunnen produceren.”

Het Russische bedrijf Amtel Holding kocht in november 2004 Vredestein, dat tegenwoordig met 1500 werknemers in Enschede banden maakt. Om de maandag aangekondigde overname te laten slagen, verstrekt Amtel-Vredestein nieuwe aandelen aan Sibur Holding. De nieuwe eigenaar krijgt een belang van 70 procent in de nog te vormen onderneming.

Sibur beschikt ook over een onderdeel dat banden produceert, Sibur Russian Tyres. Dit wordt samengevoegd met Amtel-Vredestein. Amtel en Sibur vullen elkaar goed aan, aldus Vredestein-directeur Oudshoorn. Sibur maakt vooral banden voor vrachtwagens, Amtel is gespecialiseerd in banden voor personenauto’s.

Volgens Oudshoorn verandert er door de overname weinig voor Vredestein. “Wij waren al een separaat onderdeel van Amtel en zullen dat blijven onder de nieuwe eigenaar.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel