nieuws

Vredestein-bandentechniek verder Rusland in

Home

Vredestein-bandentechniek verder Rusland in

Als alle vereiste toestemmingen rond komen krijgt Vredestein in het najaar een nieuwe Russische eigenaar. Een nog grotere dan de huidige eigenaar Amtel. Chemiereus Sibur is bereid de schuldenproblemen van Amtel-Vredestein op te lossen. Hun bandenafdeling zal samengaan met Amtel-Vredestein. Vooral de technische kennis van Vredestein haalt Sibur graag in huis. Heel Rusland op Vredestein-techniek?

Nog geen vier jaar geleden ging Vredestein samen met de veel grotere Russische bandenproducent Amtel. Officieel is de holding van het gezamenlijk bedrijf gevestigd in Nederland.

Ze produceerden samen vorig jaar omstreeks twaalf miljoen banden, voornamelijk voor personenwagens. Net als nu Sibur was Amtel erg geïnteresseerd in de moderne bandenkennis van Vredestein, zeer waardevol voor de sterk groeiende Russische bandenmarkt.

Krap bij kas

De Russische operatie raakte in problemen door grote investeringen met geleend geld. Er werden enkele fabrieken van banden en halffabrikaten gekocht, en weer verkocht. Momenteel is de schuld van de holding bijna zo groot als de jaaromzet, rond een miljard dollar.

Een financiële injectie is noodzakelijk om de bedrijfsvoering te kunnen voortzetten. Directeur Oudshoorn van Vredestein verklaart dat de Nederlandse bandenfabricage als zelfstandig onderdeel binnen de holding gezond draait, en de vraag nauwelijks kan bijhouden.

Vruchtbare samenwerking

Officieel zou Amtel-Vredestein nu de bandendivisie van Sibur gaan overnemen. Die maakt het meest bedrijfswagenbanden, onder het merk TyRex. Daarnaast maken ze Cordiant-personenwagenbanden. Recent stond Sibur op de bandenbeurs Reifen in Essen. Duidelijk hebben ze net als Amtel nog geen bandentechniek in huis voor hogere snelheidsindexen en lage-sectiebanden. Daaraan kan Vredestein ze helpen.

Grootaandeelhouder

Naar eigen zeggen heeft Sibur’s bandendivisie, met een jaarproductie van 12,4 miljoen stuks, 33% aandeel in de totale Russische bandenproductie. Dat is inclusief industrie-, landbouw- en vliegtuigbanden. Samen met Amtel-Vredestein zou het een bandenproducent in de wereldwijde top-tien opleveren.

Bij de samenvoeging zal de Sibur-holding 70% van de aandelen nemen in de dan ontstane bandengroep. Ook nemen ze een flink deel van het management in handen. In ruil daarvoor krijgt Amtel-Vredestein 40 miljoen dollar steun, naast de aankoop van aandelen door de Sibur-holding.

Onder die holding vallen een reeks petrochemische bedrijven, waaronder de rubber- en bandendivisie. Op zijn beurt staat de Sibur-holding onder controle van het machtige olie- en gasbedrijf Gazprom.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel