nieuws

Recessie raakt Renault

Home

Recessie raakt Renault

De wereldwijde recessie drukt zwaar op de resultaten van Renault. Het bedrijf zag vorig jaar een groot deel van zijn winst verdampen en maakte donderdag bekend dat de doelen voor 2009 “onbereikbaar” zijn geworden

Renault boekte in 2008 een nettowinst van 599 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog ruim 2,7 miljard euro. De omzet daalde met 7 procent tot 37,8 miljard euro. In het laatste kwartaal van vorig jaar lagen de verkopen van Renault 29 procent lager dan een jaar eerder.

Renault ontving deze week, net als concurrent PSA Peugeot Citroën, een noodkrediet van 3 miljard euro van de Franse overheid. Het bedrijf gaf aan dat het zijn bezuinigingsprogramma’s dit jaar zal intensiveren, door voorraden terug te dringen en te snijden in de vaste kosten.

“In de tweede helft van het jaar werden de resultaten plotseling veel slechter, vooral in het vierde kwartaal toen de financiële crisis zich door de wereldeconomie verspreidde”, aldus het bedrijf. “We verwachten dat de omstandigheden in 2009 nog moeilijker zullen worden.”

Topman Carlos Ghosn verwacht dat het personeelsbestand van Renault dit jaar met negenduizend personen zal slinken tot 120.000 werknemers, onder meer door natuurlijk verloop en vrijwillige ontslagen. De helft van deze inkrimping zal in Frankrijk plaatsvinden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel