nieuws

Situatie Opel steeds onzekerder

Home

Situatie Opel steeds onzekerder

Fiat heeft vrijdag gezegd dat het zijn bod op Opel niet kan verbeteren. De Italianen schuiven dan ook niet aan bij gesprekken vrijdag over de toekomst van Opel. Ook de andere overnamekandidaat Magna dreigt nu af te haken.

“We hebben al toegezegd onze activa zonder schulden in te brengen. Meer zit er niet in”, zei Fiat-baas Sergio Marchionne.

Fiat vindt het niet nodig aan te zitten bij het overleg van vrijdag omdat daar alleen gesproken wordt over noodfondsen voor Opel.

“Het is onredelijk te verwachten dat Fiat geld zou inbrengen in een organisatie waarvan de financiële details en positie tot op dit moment onbekend zijn.”

In Duitsland wordt vrijdag gesproken over een reddingsoperatie voor Opel die men rond hoopt te krijgen voor het faillissement van moederbedrijf General Motors. Bondskanselier Angela Merkel zou vrijdagmiddag nog spreken met de Amerikaanse overheid en het Canadese Magna, dat ook in de race is om Opel over te nemen.

Maar ook Magna dreigt nu echter af te haken, waarmee een faillissement ook voor Opel dichtbij komt bericht het FD. Managers van de Canadese toeleverancier zijn al sinds zes uur aan het vergaderen met de top van GM en afgezanten van het Amerikaanse ministerie van financiën over een overname van Opel en hoe dit te realiseren. Het Duitse Bild meldt dat de onderhandelingen zeer moeizaam verlopen.

Magna, dat inmiddels de handen ineen heeft geslagen met de Russische Sberbank en autofabrikant GAZ, heeft nog niet officieel laten weten de handdoek in de ring te gooien.

In een vrijdag gepubliceerd interview met het Duitse weekblad Spiegel zei bondskanselier Angela Merkel er alles aan te doen Opel niet failliet te laten gaan. “Maar een direct overheidsbelang in Opel is wat mij betreft niet aan de orde”, aldus Merkel.

Hoewel de beslissing over wat er met de Europese activiteiten van General Motors (GM) moet gebeuren eigenlijk in Washington en Detroit ligt, speelt Duitsland een belangrijke rol aangezien de Duitse overheid miljarden euro’s in leningen zou garanderen voor de partij die Opel overneemt.

Zowel Duitse als Amerikaanse regeringswoordvoerders zeiden te betwijfelen of de gesprekken over Opel die gepland stonden voor vrijdag sowieso wel doorgaan als partijen niets nieuws te bieden hebben. Een eerdere gespreksronde die de hele nacht van woensdag op donderdag doorging leverde niets op. Berlijn beschuldigde de Amerikanen ervan op het laatste moment met “nare verassingen” te komen en “schandalige” onderhandelingstactieken te gebruiken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel