nieuws

Overname Saab door Spyker nog altijd onzeker

Home

Overname Saab door Spyker nog altijd onzeker

Spyker Cars koopt Saab van General Motors. “De zaak is rond”, meldde de Zweedse publieke omroep SVT maandag op de website. In Belgiē gingen al stemmen op om de productie naar de Opel-fabriek in Antwerpen te verplaatsen. De partijen spraken echter maandag tegen dat er een akkoord ophanden was. Komt er nog een kink in de kabel?

Volgens de zender SVT heeft de Europese Investeringsbank (EIB) ja gezegd tegen een lening die nodig is om Saab te laten overleven en heeft de Zweedse overheid daarvoor het groene licht gegeven. De regering zou volgens de omroep om half drie bijeenkomen in een extra vergadering om te besluiten borg te staan voor de lening.

Spyker Cars liet maandag in reactie weten dat de gesprekken met GM worden voortgezet. De uitkomst daarvan is nog onzeker volgens Spyker. Spyker-topman Muller onderhandelt al dagen in Stockholm over de Saab-overname.

Spyker wil dat de gesprekken snel worden afgerond, omdat GM inmiddels met de ontmanteling van Saab is begonnen.

De Zweedse minister van Economische Zaken Maud Olofsson sprak maandagmiddag tegen dat de overname van Saab rond is.

Genii haakt af

Investeringsmaatschappij Genii liet maandag weten af te haken in de strijd om de overname van Saab. Dat betekent dat Spyker nog de enige gegadigde is voor de overname van Saab.

Genii, dat samenwerkt met formule 1-baas Bernie Ecclestone, diende enkele weken geleden een bod in voor Saab. In een verklaring meldde Genii Capital dat het tijdstip waarop de biedingstrijd om Saab plaatsvindt niet te rijmen valt met het maken van een “stabiel bedrijfsplatform in de toekomst”. Volgens Genii was het onmogelijk een akkoord te sluiten over Saab, terwijl tijdens de onderhandelingen de ontmanteling van het bedrijf al gaande was.

Nieuwe GM-topman

GM kondigde maandagmiddag aan om half zes een persconferentie te geven in Detroit. Daar werd bekengemaakt dat Edward Whitacre benoemd is tot nieuwe topman van het bedrijf. Whitacre was al interim chief executive sinds december vorig jaar, toen Fritz Henderson deze post onder druk moest afstaan.

Whitacre liet onder meer weten dat hij de staatshulp die het noodlijdende bedrijf vorig jaar ontving, binnen enkele maanden wil terugbetalen. Door de bijna 50 miljard dollar aan staatshulp kon GM een doorstart maken na een faillissement. Volgens Whitacre heeft het bedrijf de afgelopen maanden “aanzienlijke vooruitgang geboekt”. Hij zei “hoopvol gestemd” te zijn door de resultaten in Europa en Noord-Amerika.

De nieuwe topman ging niet in op de mogelijke verkoop van Saab. Hij liet weten dat er “vergevorderde gesprekken” met Spyker waren gevoerd, maar dat er verder niets te zeggen viel en er geen akkoord lag om aan te kondigen.

‘Haal Saab naar Antwerpen’

De Vlaamse partij Lijst Dedecker (LDD) liet weten de productie van Saab naar Antwerpen te willen halen. De Saabs zouden dan gemaakt kunnen worden in de huidige Opel-fabriek, waarvan eigenaar General Motors donderdag besloot die eind juni te sluiten.

“We kunnen daar met Spyker een Nederlands-Vlaams verhaal van maken”, opperde Lode Vereeck, fractieleider in het Vlaams parlement, maandag.

De oppositiepartij rond Jean-Marie Dedecker meent dat er geld genoeg is voor de verplaatsing van Saab. De Vlaamse regering heeft 500 miljoen euro aan garanties klaarliggen om de werkgelegenheid van de 2600 Opel-werknemers in Antwerpen te behouden.

De LDD suggereerde ook de mogelijkheid van werknemersparticipatie. “Als de werknemers van Opel elk een ontslagpremie van 144.000 euro zouden krijgen, komen we op een totaal van 376 miljoen euro.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel