nieuws

Ontmanteling Saab in gang gezet

Home

Ontmanteling Saab in gang gezet

Het management van Saab heeft besloten het bedrijf te ontmantelen, terwijl moederconcern General Motors nog steeds biedingen ontvangt voor de divisie. Dat heeft een vertegenwoordiger van de belangrijkste Saab-vakbond vrijdag gezegd tegen persbureau Reuters. GM bevestigde vrijdag dat het bedrijf AlixPartners is benoemd om de ontmanteling van Saab te begeleiden. GM heeft de autoriteiten in Zweden daarvan op de hoogte gesteld, meldde het bedrijf.

“Het is erg onverantwoordelijk van GM om tegelijkertijd twee verschillende kanten op te gaan: zowel een verkoop als een liquidatie”, aldus de voorzitter van de IF Metall-vakbond Stefan Lofven.

GM bevestigde dat het proces van ontmanteling is ingezet. Volgens GM is het in Zweden gebruikelijk om een externe partij aan te stellen om een dergelijke ontmanteling te begeleiden. “Dat is in het belang van de aandeelhouders”, aldus GM in een verklaring.

GM stelt verder dat de ontmanteling naar verwachting enkele maanden in beslag zal nemen en ervoor zorgt dat werknemers, dealers en leveranciers beschermd worden. GM bevestigde ook dat het verschillende biedingen op Saab heeft ontvangen en dat het bedrijf bezig is “deze voorstellen te evalueren”. Volgens GM staat de benoeming van AlixPartners daar los van.

Donderdagavond elf uur Nederlandse tijd verliep een deadline van GM voor potentiële gegadigden om met een bod op Saab te komen. Spyker liet opnieuw zijn interesse blijken, evenals investeringspartij Genii Capital dat samen met Formule 1-baas Bernie Ecclestone een bod op tafel heeft gelegd. Ook zouden enkele Zweedse investeerders een bod op Saab hebben gedaan.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel