nieuws

Obama hoopvol over kansen ‘nieuw’ GM

Home

Obama hoopvol over kansen ‘nieuw’ GM

General Motors zal sterker uit de huidige crisis tevoorschijn komen. Dat stelde de Amerikaanse president Barack Obama in een interview dat zaterdag door tv-station C-Span wordt uitgezonden. De president liet in het midden of GM eerst een faillissementsprocedure zal moeten doorlopen voordat een herstart kan worden gemaakt.

“Ik denk dat GM uiteindelijk een sterk bedrijf zal zijn”, zei Obama. Het Amerikaanse ministerie van Financiën besloot vrijdag GM van een nieuw noodkrediet van 4 miljard dollar te voorzien. Daarmee komt het totaal aan staatssteun dat het autoconcern heeft ontvangen op ruim 19 miljard dollar. GM moet voor 1 juni een strategie presenteren waaruit blijkt hoe het bedrijf weer levensvatbaar kan worden.

Om in een verslankte vorm te kunnen verdergaan, wil GM verscheidene merken, zoals Opel, Pontiac en Saab, afstoten en moeten de personeelkosten drastisch worden verlaagd. Daarnaast moeten de schuldeisers van GM bijna alle schulden kwijtschelden, in ruil voor een belang van 10 procent in het nieuwe GM. Een woordvoerder van de betrokken institutionele beleggers wees dit voorstel echter van de hand. “Daar is vanaf het begin al niemand het mee eens. We worden afgeschilderd als speculatieve schurken, maar we zijn investeerders, van wie velen hun pensioengeld in GM hebben gestoken.”

Alom wordt dan ook verwacht dat General Motors nog voor het einde van de maand faillissementsbescherming zal aanvragen om de schuldeisers te dwingen mee te werken. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zal de Amerikaanse regering bij een failissement bijna alle bestaande schulden van GM kwijtschelden en het bedrijf van tientallen miljarden dollars nieuwe steun voorzien.

GM zou daarmee in staat worden gesteld met behoud van de sterkere merken een nieuwe start te maken. Een faillissement stelt GM ook in staat in een keer alle dealercontracten op te zeggen zonder met elk individueel verkooppunt te hoeven onderhandelen over een afkoopsom.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel