nieuws

GM wil staatssteun versneld terugbetalen

Home

GM wil staatssteun versneld terugbetalen

General Motors heeft in het derde kwartaal een verlies van 1,15 miljard dollar (710 miljoen euro) geleden. Desondanks wil het concern de ontvangen staatssteun in de Verenigde Staten, Canada en Duitsland vervroegd aflossen. Dat heeft GM maandag bekendgemaakt.

GM, dat afgelopen jaar bijna ten onder ging aan de gevolgen van de economische crisis en in juli een doorstart maakte in afgeslankte vorm, heeft een schuld bij de Amerikaanse overheid van 6,7 miljard dollar en van 1,4 miljard bij de Canadese overheid. Het concern wil deze leningen nu versneld terugbetalen wegens “de verbeterende wereldwijde economische situatie, stabiliserende verkopen en een gezondere financiële positie”.

General Motors vroeg op 1 juni uitstel van betaling aan en kreeg begin juli toestemming om met de gezonde onderdelen een nieuw bedrijf te beginnen. Dit bedrijf is voor 61 procent in handen van de Amerikaanse overheid.

GM behaalde een omzet in het derde kwartaal van 28 miljard dollar. Het marktaandeel wereldwijd steeg licht tot 11,9 procent, in de VS bleef dit percentage steken op 19,5.

“We hebben nog aanzienlijk meer werk te doen, maar deze resultaten weerspiegelen de solide basis waarop het nieuwe GM is gebaseerd”, aldus GM-topman Fritz Henderson. Hij voorziet dat de auto-industrie in 2010 een bescheiden groei zal laten zien, waardoor de financiële positie van GM zal verbeteren.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel