nieuws

Bankroet dreigt voor Karmann

Home

Bankroet dreigt voor Karmann

Het in surseance verkerende Duitse autobedrijf Karmann dreigt op 1 november faillissement aan te moeten vragen. Het 107 jaar oude familiebedrijf kampt met acute geldproblemen. Dat bevestigde curator Ottmar Hermann vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in de Duitse media.

Klanten van Karmann, zoals Daimler, kunnen hun rekeningen niet betalen. Daimler zou nog miljoenen schuldig zijn aan het bedrijf. “Als dat geld niet snel hierheen komt, loopt de liquiditeit terug naar nul. Zonder geld is voortzetting niet mogelijk en is sluiting nauwelijks af te wenden,” aldus Hermann. Karmann bouwt voor Daimler onderdelen voor de Mercedes-Benz SLK en het dak van de E-klasse cabrio.

Daar komt bij dat het bedrijf uit Osnabrück vrijwel geen opdrachten meer heeft en zelf met miljoenenschulden kampt. Karmann schrapte het afgelopen jaar duizenden banen en legde bepaalde activiteiten stil. Vorige week maakte Hermann nog bekend dat het personeelsbestand ongeveer wordt gehalveerd van 1700 naar achthonderd. Het bedrijf wil proberen een doorstart te maken.

Daimler zegt dat het in overleg is met Karmann over een oplossing voor de onbetaalde rekeningen. Daimler denkt volgens bronnen dat Karmann te hoge kosten in rekening heeft gebracht. “We kijken naar een totaaloplossing. Daarbij gaat het om betalingen uit het verleden en het heden”, aldus Daimler.

Het familiebedrijf is vooral bekend van de legendarische tweedeurssportwagen Karmann Ghia, die tussen 1955 en 1974 werd gebouwd. Ook was Karmann een belangrijke toeleverancier van Spyker. Karmann leverde begin dit jaar het laatste koetswerk aan Spyker.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel