nieuws

Akkoord over samengaan VW en Porsche

Home

Akkoord over samengaan VW en Porsche

De raden van commissarissen van Volkswagen (VW) en van sportwagenfabrikant Porsche hebben donderdag groen licht gegeven voor de integratie van Porsche in de VW-groep. Dat hebben beide bedrijven donderdag bekendgemaakt. In de loop van 2011 zal de integratie zijn voltooid.

De plannen om Porsche in te lijven werden vorige maand bekendgemaakt. De oud-topman van de sportautofabrikant Wendelin Wiedeking moest toen per direct het veld ruimen om de weg voor een samengaan van de twee mogelijk te maken. De nieuwe sterke man bij Porsche is VW-topman Martin Winterkorn

Met de overname door VW ontstaat een autogroep met tien merken, waaronder Audi, Skoda, Bentley, Seat en Lamborghini, en komt een einde aan een jarenlange machtsstrijd tussen Porsche en VW.

VW zal allereerst zo’n 3,3 miljard euro neertellen om een belang te nemen van 42 procent in Porsche. Ook wordt een Oostenrijkse verkoopmaatschappij aan VW verkocht voor een nog onbekend bedrag. Volkswagen zal volgend jaar nieuwe aandelen uitgeven en dat zal daarna ook bij Porsche gebeuren om daar de schuldenlast te verlichten. Er wordt nog onderhandeld met Qatar om geld te steken in VW en Porsche. Banken, die leningen hebben verstrekt aan Porsche, moeten nog hun toestemming geven aan de deal.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel