nieuws

New Yorkse taxi’s naar schroothoop

Home

New Yorkse taxi’s naar schroothoop

De typische lange en platte taxi’s in New York gaan naar de schroothoop. Het stadsbestuur selecteert een nieuw model, dat meer op de hogere Londense taxi moet lijken. Het minivan-model moet ruimer, veiliger en moderner zijn.

Het Amerikaanse Ford, het Japanse Nissan en het Turkse Karsan strijden om de opdracht om huidige taxi’s te vervangen. De winnende fabrikant mag ruim 13.000 nieuwe taxi’s bouwen gedurende minstens tien jaar. Dat is een opdracht van pakweg 1 miljard dollar (700 miljoen euro), meldden Amerikaanse media.

De Taxi and Limousine Commission van de stad New York onderhandelt nog over zaken als stoelgrootte, stopcontacten en wifi-verbindingen in de taxi’s. De wethouder van taxizaken David Yassky wil komend voorjaar de keuze maken. In 2014 moet de verandering zijn doorgevoerd.

Het is waarschijnlijk de grootste verandering aan Amerikaanse taxi’s sinds het besluit in 1970 om alle taxi’s in de stad geel te verven. De taxichauffeurs zijn niet blij met de maatregel. Sommige rijders kiezen nu voor andere modellen. Ze vrezen dat ze duurder uit zijn als een enkele fabrikant de wagens en reserveonderdelen levert. Maar het stadsbestuur verwacht juist lagere kosten door de massale aanschaf.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel