nieuws

‘Toyota boekt winst over afgelopen boekjaar

Home

‘Toyota boekt winst over afgelopen boekjaar

Toyota heeft over het afgelopen gebroken boekjaar winst behaald, ondanks de miljoenen auto’s die werden teruggeroepen wegens technische problemen. Dat meldde de Japanse krant Yomiuri zondag.

Volgens de krant zal Toyota in het fiscale jaar 2009/2010 dat eindigt in maart een operationele winst boeken van 100 miljard yen (857 miljoen euro). Toyota ging in februari zelf nog uit van een operationeel verlies van 20 miljard yen. Een jaar eerder leed het grootste autoconcern ter wereld nog een operationeel verlies van 461 miljard yen (3,95 miljard euro).

Toyota profiteerde volgens Yomiuri van een sterke stijging van de verkoop, geholpen door subsidieregelingen van overheden. Zo steeg de verkoop van Toyota in maart met 26 procent. Ook kostenbesparingen stuwden het resultaat, aldus Yomiuri. Toyota komt dinsdag met cijfers.

De Amerikaanse regering zei maandag niet te rusten, voordat zij zeker weet dat er bij Toyota veilige auto’s van de band rollen.

De Amerikaanse minister van Verkeer, Ray LaHood, had maandag tijdens een bezoek aan het Toyota-hoofdkantoor een “ernstig maar respectvol gesprek” met Toyota-topman Akio Toyoda over de belofte van de fabrikant om veilige auto’s te bouwen.

In de VS is Toyota veroordeeld tot een boete van ruim 16 miljoen dollar vanwege de technische problemen. Minister LaHood sloot niet uit dat er meer boetes van de VS aan het adres van Toyota volgen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel