nieuws

Productierecord Bosch injectoren en hogedrukpompen

Techniek

Bosch heeft in 2012 vijftigmiljoen HDEV5 injectoren en tienmiljoen HDP hogedrukpompen heeft geproduceerd. Het is een nieuwe productiemijlpaal voor Bosch.

Productierecord Bosch injectoren en hogedrukpompen

Het is een productieverdubbeling in één jaar tijd, want in 2011 produceerde Bosch wereldwijd 25 miljoen injectoren en vijf miljoen hogedrukpompen. Bosch verwacht dat tegen 2015 het aandeel van directe benzine‑inspuiting in de wereldwijde autoproductie zal verdrievoudigen tot achttien procent.

De snelle groei van de markt houdt aan, omdat directe benzine‑inspuiting in combinatie met turbotechnologie en elektronisch motormanagement het brandstofverbruik en de CO2‑uitstoot met vijftien procent kan verminderen zonder invloed op de prestaties. Bovendien laat de combinatie turbo‑aandrijving en directe benzine‑inspuiting ook ‘downsizing’ toe.

Inspuitdruk tot 200 bar

Bosch lanceerde in 1951 benzine‑inspuiting op een driecilinder tweetakt Gutbrod; drie jaar later volgde de directe benzine‑inspuiting voor viertaktmotoren in de Mercedes‑Benz 300 SL.

De huidige HDP‑pomp debuteerde in 2006 in de Ecotec‑motor van GM. De HDEV5‑injector ging datzelfde jaar in première in de Prince‑motor van PSA/BMW.

Bij een homogeen mengsel levert de HDEV5‑hogedrukinjector een belangrijke bijdrage tot een zuinige verbranding. Tot zeven apart gepositioneerde injectiegaten laten een flexibel sproeipatroon toe, aangepast aan de verschillende motoren. De hogedrukinjector en de -pomp zijn ontworpen voor een inspuitdruk tot tweehonderd bar.

De HDP5‑hogedrukpomp is compact en weegt slechts 750 gram. Dankzij het gebruik van roestvaststaal zijn de verschillende onderdelen duurzaam en geschikt voor verschillende brandstoffen, waaronder ethanol.

Reageer op dit artikel