blog

Blog: Veranderende APK en op zoek naar personeel

Ondernemen 1626

Blog: Veranderende APK en op zoek naar personeel
Roetfiltercontrole en een ander cusumsysteem. Het zijn belangrijke wijzigingen in de APK met gevolgen voor de APK-keurmeester.

Het is de levenslijn van het autobedrijf: de APK. In Nederland kennen we het systeem dat iedereen die voldoet aan de eisen van de RDW, APK’s mag uitvoeren. Belangrijk dus om die APK te waarborgen. Niet alleen voor het autobedrijf als omzetkans, maar uiteraard ook voor de veiligheid.

Op onze AMT-Facebookpagina delen we regelmatig foto’s uit de praktijk. Ook op de whatsapp-groep met enkele AMT Garageforum-Topmonteurs komen soms bizarre dingen langs. Niet te bevatten toch, een doorgeroeste achteras op een auto van nog geen acht jaar oud? Laat staan de foto’s van extreem ver versleten remmen. Als autobedrijf of keurmeester speel je een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid op de weg, dat is duidelijk. En toch, die APK is soms ook best lastig.

APK veranderingen belicht

Die Facebookplaatsingen waar ik het over had geven meer dan eens discussie. Afkeur versus goedkeur. Zo nu en dan pikken we er een uit om het juiste antwoord boven water te krijgen. Ook in dit mei-nummer, dat verstuurd wordt naar álle APK-keurmeesters, valt genoeg te leren over de APK. We kijken mee bij een RDW-Keuringsstation, belichten reacties van lezers en leveranciers over de APK-veranderingen. En ook niet onbelangrijk: we kijken nog eens naar de plannen voor roetfiltercontrole in de APK en het nieuwe cusumsysteem. Interessant dat laatste, want het brengt hier en daar keurmeesters in een lastige situatie.

Afmelden voor een collega

Het cusumsysteem is persoonlijk geworden. Meld jij nog een auto af voor een collega of de baas? Gelukkig hoor ik veel: “Nee, dat deed ik al niet”, of : “Nee, niet zonder dat ik de auto zelf nog even naloop”. En terecht. Ondanks dat het soms best spanning geeft in de verhoudingen binnen het autobedrijf, ga ik er vanuit dat iedereen zijn werk goed wil doen. Passie is wat ons veelal drijft in de autobranche, al maken al die regeltjes het soms lastig die passie te houden.

Vacatureportal

Wat overigens als je dat stapje extra wilt zetten met je bedrijf, of als werknemer? Veel autobedrijven merken het; aan goed personeel komen is lastig. Soms kost het meer dan een half jaar zoeken, en dat kost weer omzet. Voor wie er wat hulp bij kan gebruiken of toe is aan een nieuwe uitdaging: onlangs lanceerden we een vacatureportal om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Doe er je voordeel mee.

Tom Polman, hoofdredacteur AMT

PS: Ook bij AMT hebben we een vacature. Kom jij ons redactieteam versterken?

AMT 5 verscheen vrijdag 26 mei met onder andere het Thema APK.

AMT 5 viel vrijdag 26 mei op de mat bij de AMT-abonnees. Ben je APK-keurmeester? Ook dan ontvang je AMT 5 binnenkort geheel gratis bij RDW’s uitgave Keurmeester.
Heb je nog geen abonnement? Bekijk dan onze aantrekkelijke aanbiedingen.

Reageer op dit artikel