nieuws

Op één wiel door het verkeer

Home

Als het aan het Canadese Bombardier ligt, hoeft u straks geen circusartiest meer te zijn om op een éénwieler te kunnen rijden. De designers van Bombardier werden gevraagd wat zij voor recreatieve voertuigen in het jaar 2025 verwachten. Met als resultaat de ‘Embrio Advanced Concept’. Een éénwielig voertuig dat wordt aangedreven met behulp van een brandstofcel. Nu vraagt u zich hoogstwaarschijnlijk af hoe een éénwielig voertuig overeind kan blijven in het drukke stadsverkeer.

De Embrio dient te worden bereden als een motorfiets, flink leunen in de bochten dus. De wieltjes aan de voorkant zorgen ervoor dat de Embrio ook bij het stoplicht overeind blijft staan. Accelereren doe je met de linkerhendel, remmen met de rechter. Het landingsgestel wordt weer ingetrokken zodra de Embrio sneller dan 20 km/u rijdt. Het ene wiel houdt contact met het wegdek door gebruik van een actief veersysteem. Door gebruik van waterstofcellen blijft de uitstoot van deze Embrio beperkt totȦ water. Handig wanneer u onderweg dorst krijgt. Voor de nachtelijke ritjes beschikt de Embrio over een Night Vision Systeem. De éénwieler is slechts 124 cm lang en weegt 164 kg. Het conceptvoertuig gebruikt gyroscopische technologie in combinatie met regelelektronica. Hoe de regelelektronica de éénwieler in bedwang houdt wordt niet uit de doeken gedaan. Het concept blijft voorlopig dus beperkt tot luchtfietsen. Voor meer informatie kunt u terecht op de Bombardier website www.brp.com.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel