video

ContiTech video: Hoe monteer je een elastische riem?

Werkplaats & Onderhoud

ContiTech video: Hoe monteer je een elastische riem?

Elastische multiriemen zijn in opmars. Deze riemen hebben geen spanrollen nodig en zorgen zelf voor de juiste spanning. Hoe vervang je zo’n riem? En hoe voorkom je beschadigingen tijdens de montage? ContiTech Power Transmission Group geeft advies.

ContiTech waarschuwt voor het vervangen van een elastische multiriem door een normale multiriem. “Dat mag niet! Een normale multiriem rekt niet uit en zorgt voor een onjuiste spanning. Dat zorgt voor schade. En het is nog maar de vraag of je hem gemonteerd krijgt”, zegt Markus Pirsch, marketing manager bij de Contitech Power Transmission Group.

Gebruik het juiste gereedschap

Het vervangen van een elastische multiriem kost kracht, want de riem moet uitgerekt worden. “Gebruik uitsluitend het juiste gereedschap. Een schroevendraaier of ander gereedschap kan de riem of poelie beschadigen. En de autotechnicus kan zich verwonden”, zegt Pirsch.

Welk gereedschap is geschikt?

ContiTech levert meestal een stuk gereedschap mee om de montage te vereenvoudigen. Het gereedschap is geschikt voor eenmalig gebruik. De autotechnicus vindt extra montage-informatie via de QR-code op de verpakking.

1.4 en 1.6 benzinemotoren

Voor riemen die zonder gereedschap aangeboden worden, adviseert ContiTech de Uni Tool Elast. Het gereedschap is universeel te gebruiken. Speciaal voor de 1.4 en 1.6 benzinemotoren met dubbele poulie van Ford en Volvo biedt ContiTech een aparte set aan: de Elast Tool F01. De set bevat een tooltje om te voorkomen dat de multiriem van de waterpomp schiet en beschadigt tijdens de montage.

Advies voor vervangen distributieriem

Naast advies over het vervangen van de (elastische) multiriem, geeft ContiTech ook advies over het vervangen van de distributieriem. Volgens ContiTech heeft het gebruik van een distributieriem een aantal voordelen tegenover een distributieketting. Welke? Dat schreven we eerder al hier.

 

ContiTech demonstreert het Uni Tool Elast-gereedschap in deze video:

Video

Reageer op dit artikel