nieuws

Diagnosestellen met de scope, hoe doe jij dat?

Werkplaats & Onderhoud 3308

Diagnosestellen met de scope, hoe doe jij dat?
Diagnosestellen met de scope is niet een kwestie van aansluiten en meten maar. Je moet weten wát je moet meten, signalen analyseren en vervolgens de juiste conclusies trekken. Dat vraagt best wat van je, hoe pak jij dat aan?

Storingzoeken is meer dan alleen foutcodes uitlezen en wissen. Soms is een storing zo complex, dat je deze niet met alleen je tester op kan lossen. Dan moet je de oscilloscope erbij pakken. Dat is een waardevol, maar ook complex meetapparaat. Aansluiten is één, de signalen begrijpen is twee. Hoe pak jij dat aan in de werkplaats?

In AMT lees je regelmatig over ingewikkelde storingen aan elektronische componenten of systemen waarvan de oorzaak met een scope wordt gevonden. Bijvoorbeeld een storing aan CAN- of LIN-bus systeem.

De scope brengt via verschillende kanalen signalen in beeld. Maar de oplossing valt of staat met de kennis van de techneut en de conclusies die hij of zij trekt naar aanleiding van het scopebeeld. Wat zegt ‘de ruis in de lijn’? Zit er een probleem in de voeding of de massa van een onderdeel? Hoe zie je dat?  

Een scope is ook een kostbare tool. In welke moet je investeren? En waar haal je de kennis vandaan? Training on the job of liever een gerichte training buiten de deur volgen? 

In AMT 11 besteden wij aandacht aan het thema diagnosestellen met de scope. Help jij ons een thema te maken dat aansluit op wat er echt speelt in de werkplaats? Beantwoord dan onderstaande vragen. De vier meest waardevolle inzendingen belonen we met een Beta banden- en wielentransporter t.w.v. €  99,-!

De vragen

Reageer op dit artikel