nieuws

Vreemde drab in koelvloeistofreservoir?!

Werkplaats & Onderhoud 7822

ANWB-Wegenwacht (en AMT-columnist) Remko Kalbfleisch helpt de eigenaar van een Nissan Qashqai met accuprobleem weer op weg. Wanneer de motor van de zes jaar oude Nissan, met 122.000 km op de teller, weer loopt, controleert Remko nog even de vloeistofniveaus. Dan ziet hij dat er een bruine, elastische gel bovenop de koelvloeistof in het overlooptankje drijft.

Vreemde drab in koelvloeistofreservoir?!
Ongelooflijk maar waar, deze drab kwam uit het overlooptankje van een Nissan Qashqai. De oorzaak is onduidelijk.

Onder deze vreemde dikke drap zit heldere koelvloeistof. Wat is hier gebeurd? Zijn hier verkeerde koelvloeistoffen gemengd, veroorzaakt de auto dit zelf of is er iets anders bijgevuld? De eigenaar zegt dat de dop er al twee jaar niet af is geweest.

Wegenwacht Remko Kalbfleisch maakte een video van de ‘koelvloeistof’ in de Qashqai. Je vindt ‘m via het kader hiernaast.

“Het is een chemische reactie, maar op basis waarvan? Geen idee!”, antwoorden de technici van de Nissan-importeur.

Ook de specialisten van Liqui Moly kunnen het niet thuisbrengen: “Misschien olie bijgevuld in het expansietankje. Olie is lichter, dus dat drijft op de koelvloeistof. De koelvloeistof die retour komt, valt weer op die olie. Maar of dat deze drab kan geven? Puur beredeneerd vanuit antivries- of koelvloeistofingrediënten (ongeacht merk of kwaliteit), is het eigenlijk niet voor te stellen dat zulke substanties ontstaan.”

Bij Kroon Oil hebben ze wel een idee van de oorzaak: “Vermoedelijk een ‘radiateur reparatiemiddel’ dat in het expansievaatje is gegooid. Vervolgens is het niet goed opgelost. De vloeistofcirculatie via het expansievaatje was waarschijnlijk te klein om dit product in oplossing te brengen, zodat het middel zich niet door het hele koelsysteem heeft kunnen verspreiden.” Of dat werkelijk de oorzaak is? Het zou kunnen. In ieder geval is duidelijk dat je moet uitkijken met de middelen die je in het koelsysteem gebruikt of bijvult.

Reageer op dit artikel