nieuws

Lastige storing aan Mazda CX3, hoe los je die op?

Werkplaats & Onderhoud 4891

Een Mazda CX3 is betrokken geweest bij een ongeval. De schade is netjes hersteld, maar sindsdien zit er een vreemde storing in de auto. Hoe je zo’n storing oplost? Met de juiste tools én de kennis om die goed te gebruiken. Tja, da’s duidelijk, maar hoe kom je aan die kennis en tools?

Lastige storing aan Mazda CX3, hoe los je die op?
Een moderne auto met een lastige storing, hoe stel je diagnose? (Foto: Mazda)

De informatie over de aanrijding komt van de berijder en bij uitlezen blijkt de Mazda een hele reeks actieve foutcodes opgeslagen te hebben. De juiste vragen stellen aan de berijder en storingscodes uitlezen, het hoort allemaal bij een goede diagnose.

Storing op de CAN-bus

In dit geval verwijzen de storingscodes allemaal naar communicatiestoringen op de CAN-bus. Goed om te weten. Maar hoe nu verder? Je zult een schema van dat netwerk moeten hebben en je moet weten wat voor signalen je daar kunt verwachten en je moet aan die signalen kunnen meten.

Geen paniek!

Oef, dat is nogal wat. Maar geen paniek, Autoniveau, Pico Technology en AA-Equipment organiseren samen de Pico Roadshow 2019. Dat bestaat uit workshops voor professionele autotechnici die overwegen om een automotive oscilloscoop aan te schaffen.

De scope maakt de communicatiestoringen op de CAN-bus zichtbaar.

Je kunt meer meten dan je denkt

Tijdens zo’n praktijkworkshop wordt er aan een CAN-bus gemeten, maar ook aan tal van andere systemen. Wist je bijvoorbeeld dat je met een scope de compressie van de cilinders met elkaar kunt vergelijken? En dat je er injectoren mee kan testen? Of brandstofdrukken?

Diagnosepuzzel

Weten waar en wanneer die workshops zijn? Hier vind je alle info.

Oh, en de Mazda? Zelfs met de juiste kennis, vaardigheden en tools was het even doorzetten. Maar de Mazda is weer kerngezond. Lees hier hoe de diagnosepuzzel werd opgelost.

Reageer op dit artikel